Ishockeyligan förbereder sig för inställda matcher – tabellplaceringar kan avgöras med poängmedeltal

HPK är regerande mästare i ishockeyligan. Tavastehuslaget spelade hem mästerskapet våren 2019, våren 2020 spelades inget slutspel. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Ishockeyligan för herrar kör i gång på torsdag. Publiken kan också få lära sig att läsa tabellen på nytt sätt den här säsongen.

Ishockeyligans styrelse har bestämt att coronaviruspandemin kan få effekter på hur serietabellen i ligan ska läsas kommande säsong.

I ett pressmeddelande skriver ligan att man är förberedda på att matcher eventuell kan tvingas flyttas på grund av covid-19-fall. Om lagen och ligan inte hittar ett ersättande datum för matchen kommer lösningen vara att lag kan spela olika mängder matcher i grundserien.

Därför kommer ligan vid behov, det vill säga då den första matchen flyttas, att ta i bruk en tabell där rangordningen sker enligt poängmedeltalet i matcherna.

Ligan har också satt upp en minimimängd matcher ett lag måste spela i grundserien för att kunna kvalificera sig till slutspelet. De lag som tar sig till slutspel måste, förutom att de har ett tillräckligt högt poängmedeltal, också ha spelat minst hälften så många matcher som det lag som spelat flest matcher under säsongen.

En märklig formulering finns det i de nya reglerna.

Om placeringarna i tabellen avgörs enligt poängmedeltal och två lag har samma medeltal räknar ligan antalet trepoängssegrar som följande kriterium. Det betyder att det lag kunnat som spelat fler matcher med stor sannolikhet också är bättre placerad i tabellen. Ett lag som får flera matcher inställda, också om det är på grund av motståndare, kan alltså i värsta fall missa slutspel.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning