Ishockeydomare bär regnbågsfärgade emblem

Arkivbild. Domaren i bild inte från någon svensk ishockeyliga. Bild: LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Domarna i de högsta hockeyserierna på herr- och damsidan i Sverige kommer att bära regnbågsfärgade emblem på tröjorna kommande säsong.

Förhoppningen är att machokulturen ska försvinna.

Det är Svenska ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson som startat projektet tillsammans med Riksidrottsförbundet.

– Det är enormt viktigt att vi låter alla vara med och inte låter machokulturen ta över, säger Hansson till hockeysverige.se.

Hansson exemplifierar med HV71-målvakten Linus Söderström, som berättade efter SM-guldet i våras hur han blivit kallad för "särbarn" av motståndarna.

– En del tyckte att "det där ska man väl tåla". Det har vi diskuterat jättemycket inför den här säsongen var man ska dra gränsen. I regelverket är det jättetydligt att om du kränker någon eller uttrycker dig sexistiskt, homofobiskt eller rasistiskt så är det en avstängning. Det har vi kommit fram till att vi inte lever upp till i den utsträckning vi vill göra.

Hansson tror dock inte att fler straff är att vänta. Ett regelverk med "väldigt stränga straff" finns där sedan tidigare, menar han.

– Förhoppningen är att vi ökar medvetenheten och att det här är något som sker i förebyggande syfte. Vi hoppas att den här symbolen gör att man reagerar.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning