Ishockeybossens varma kram med diktatorn sänder en tragisk signal

Aleksandr Lukasjenko och René Fasel träffades i Minsk under måndagen. Bild: Nikolay Petrov

Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel är i Minsk och träffar diktatorn Aleksandr Lukasjenko. Deras varma omfamnade och breda leenden avslöjar att ishockeyn inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter.

Internationella ishockeyförbundets (IIHF) ordförande René Fasel visade på måndagen var han står i förhållande till mänskliga rättigheter.

Fasel och Belarus president Aleksandr Lukasjenko sken i kapp då de träffades i Minsk. Ishockeyns starka man var mer än nöjd över att krama om mannen som är ansvarig för utbredd misshandel, våldtäkter, tortyr, förföljelse och mord på sina egna medborgare.

Den civiliserade delen av världen har fördömt situationen i Belarus där Lukasjenko segrade i presidentvalet efter utbrett valfusk och sedan dess försökt tysta ner sina medborgare och motståndare genom extrema våldshandlingar och genom att begränsa deras grundläggande mänskliga rättigheter.

För Fasel och IIHF har tonen inte varit speciellt fördömande. Så sent som förra veckan sade Fasel att hans resa till Minsk för att träffa Lukasjenko i första hand handlade om att hitta en lösning hur vårens VM-turnering ska kunna genomföras i den vitryska huvudstaden.

Under Fasels och Lukasjenkos varma och vänskapliga kram kunde man skymta Dimitrij Baskov i bakgrunden. Baskov, ordförande för det vitryska ishockeyförbundet, anklagas för att ha medverkat i en dödsmisshandel av en regimkritiker.

Enligt lettiska nyhetsbyrån Leta dog Raman Bandarenka på sjukhus den 12 november efter att ha misshandlats under en fredlig demonstration. Enligt uppgifter ska bland annat Baskov och den före detta världsmästaren i kickboxning, Dmitrij Sjakuta, varit inblandade i dödsmisshandeln.

Det hindrade inte honom att närvara under måndagens möte med IIHF.

René Fasel har upprepade gånger visat sitt stöd för Lukasjenko, Vladimir Putin och förhållit sig kritisk till de sanktioner som riktats mot ryska idrottare på grund av den utbredda och systematiska dopningskulturen i landet.

Då han öppet och med glädje omfamnar Lukasjenko är det svårt att inte se symboliken i de två herrarnas varma kram. IIHF-bossen omfamnar inte bara Belarus-ledaren – IIHF omfamnar samtidigt de värderingar som styr i Belarus.

I slutet av januari har IIHF meddelat att styrelsen ska ta ett beslut i frågan. Fasel sade under en presskonferens förra veckan att IIHF "använder oss av alla tänkbara källor för att få noggrannare information om vad som händer i Belarus".

IIHF tillsatte i höstas en kommitté som skulle utreda om det är möjligt att arrangera VM i diktaturens vagga eller inte. Expertgruppens största oro verkar ändå inte vara tortyren, våldet och morden utan coronavirussituationen i Belarus.

Det är samma taktik som Jokerit använde sig av. Den finländska KHL-klubben vägrade ställa in sin matchresa till Minsk med hänvisning till brotten mot mänskliga rättigheter. Då klubben, efter att ha vägrat ställa in resan, till slut backade i frågan hänvisade man till oro för sina spelares säkerhet.

Ishockeyn och IIHF visar sin totala ryggradslöshet då de vägrar ta VM från Lukasjenko och Belarus med hänvisning till de brott mot mänskliga rättigheter som regimen i landet står för.

"IIHF har i dag beslutet att frånta Belarus värdskapet för ishockey-VM för herrar år 2021. Orsaken till att VM inte kan hållas i Minsk är att regimen i landet inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter och att den inte står för eller tillåter demokrati i landet. IIHF arbetar tillsammans med sina medlemsförbund för att hitta en ny värd för vårens mästerskap".

Svårare än så behöver ett uttalande inte vara.

Men styrelsen ska inte nöja sig med att frånta Belarus VM-värdskapet under sitt möte i slutet av januari – man måste också avsätta Fasel. Schweizaren är ytterst olämplig att leda IIHF eller någon annan civiliserad organisation. Frågan är om IIHF – med sina föråldrade och skadliga värderingar – kan klassas som en civiliserad organisation. Ett svar på den frågan får vi då styrelsen sammanträder om några veckor.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning