Schweiz förbjöd stora publikevenemang på grund av coronaviruset – ishockey-VM i fara

Finlands ishockeyherrar kan få vara regerande världsmästare fram till våren 2021 om årets mästerskap i Schweiz ställs in. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Ishockey-VM för herrar är i fara på grund av coronaviruset, meddelar internationella ishockeyförbundet. För damernas del ser VM ut att kunna spelas som planerat.

Coronaviruset har lett till mängder av flyttade och inställda matcher, tävlingar och mästerskap. Nu ser också ishockey-VM ut att vara i farozonen.

I Schweiz har alla publikevenemang med över 1 000 åskådare förbjudits. Det ledde bland annat till att den sista omgången av den schweiziska ishockeyligans grundserie spelades inför tomma läktare. Den schweiziska ligan har inte tagit beslut om hur man ska göra med slutspelet men det finns en risk för att det inte alls kommer att spelas.

Då ishockey-VM för herrar avgörs i alplandet i maj kan det schweiziska förbudet leda till att mästerskapet ställs in.

I en intervju för schweiziska tidningen Blick säger internationella ishockeyförbundets (IIHF) ordförande Rene Fasel att ett beslut om herrarnas-VM i Schweiz tas tidigast den 15 mars.

– Vi håller kontakt med arrangörerna och ser fram till den 15 mars hur sjukdomen sprider sig. Sedan kan vi ta beslut, säger han till tidningen.

Enligt Fasel diskuterade IIHF:s medicinska råd ärendet i Budapest i helgen. Han säger att U18-VM, som enligt planerna ska spelas i USA 16-26 april, med stor sannolikhet kommer att ställas in.

Fasel anser inte att ett VM inför tomma läktare är en bra lösning.

– Vi kommer inte att spela ett ishockey-VM inför tomma läktare. Jag ser ingen poäng med en sådan lösning, säger Fasel till Blick.

Damernas VM spelas som planerat

Damernas VM-turnering står på programmet i Kanada om en knapp månad (31.3-10.4). Tuula Puputti, general manager för damlejonen, säger att det finländska förbundet är i tät kontakt med IIHF inför turneringen.

– Hittills har vi inte fått några officiella besked från deras håll. Vi förbereder oss som vanligt fram till att det kommer ett klart besked, säger hon till HBL.

– IIHF har inte meddelat oss något datum när de ger besked om hur det blir med VM. Vi följer situationen.

Puputti och damlejonen behöver ändå inte oroa sig om man ska tro Kalervo Kummola, IIHF:s vice ordförande.

– Det medicinska rådet höll möte i helgen och rekommendationen är att alla turneringar i mars, med undantag av damernas VM, ställs in, säger han till Iltalehti.

2003 ställdes VM för damer in på grund av sarsepidemin. Turneringen skulle spelas i Kina och efter att Kanada och USA meddelat att man inte ställer upp och Finland följde nordamerikanernas exempel fanns det inte tillräckligt många lag för att genomföra turneringen.

Artikeln uppdaterad med uppgifter om att damernas VM-turnering inte berörs och med faktaruta om hur idrottsvärlden drabbas av virusutbrottet.

Internationella ishockeyförbundet IIHF arrangerar tre VM-turneringar under våren 2020.

VM för damer

VM för damer spelas i Halifax och Truro i Nova Scotia i Kanada 31.3–10.4. Finland spelar i grupp A (Halifax) tillsammans med Kanada, USA, Ryssland och Schweiz.

VM för U18-pojkar

VM för pojkar under 18 år spelas i Ann Arbor, Plymouth i USA 16-26.4. Finland spelar i samma grupp som Tjeckien, Tyskland, USA och Ryssland.

VM för herrar

VM för herrar spelas i Zürich och Lausanne i Schweiz 8-24.5. Finland spelar i samma grupp som USA, Ryssland, Schweiz, Norge, Lettland, Italien och Kazakstan.

Coronaviruset slår allt hårdare mot olika idrottsevenemang runt om i världen. Här är en summering av hur sportvärlden berörs av virusutbrottet.

Alpint:

Två världscuptävlingar för herrar i Yanqing i Kina i februari har ställts in.

Världscupavslutningen i italienska Cortina 16–22 mars körs utan publik.

Världscuptävlingen i super-G i italienska La Thuile kördes, men med ett begränsat antal åskådare. Kombinationen ställdes sedan in på grund av snöfall.

Sapporos deltävling i kontinentalcupen – Asiens motsvarighet till Europacupen – ställdes in. Tävlingen, till vilken fyra svenskar var anmälda, skulle ha körts den 27 februari.

Basket:

OS-kvalet mellan Kina, Storbritannien, Spanien och Sydkorea flyttades från Foshan i Kina till Belgrad.

Högsta serierna i Kina har skjutits upp på obestämd tid.

Två matcher flyttas i damernas Euro League. Venedig–Riga och Schio–Sopron skulle ha spelats i Italien på onsdagen, men avgjordes i stället dagen därpå i Sloveniens huvudstad Ljubljana.

Bilsport:

F1-loppet i Shanghai, som skulle ha gått den 19 april, är inställt.

Formel E-loppet i kinesiska Sanya den 21 mars är inställt.

Boxning:

OS-kvalet för Asien och Oceanien var planerat till Wuhan 3-14 februari men har flyttats till Amman i Jordanien 3-11 mars.

Bordtennis:

Lag-VM i Busan i Sydkorea, som skulle ha spelats 22-29 mars, har skjutits upp till preliminärt 21-28 juni.

Cykel:

Cykeltouren i Förenade Arabemiraten, med delar av världseliten på plats, stoppas med två etapper kvar sedan två italienska deltagare testats positivt för coronaviruset.

Hainan runt den 23 februari-1 mars är inställt. Möjligen avgörs tävlingen senare i år.

Fotboll:

Samtliga matcher i de två högsta ligorna i Schweiz ställs in i helgen.

Fyra Serie A-matcher i Italien sköts upp i förra veckan. De sex ligamatcher som skulle ha spelats inför tomma läktare i helgen har skjutits upp till i maj. Europa League-matchen mellan Inter och Ludogorets spelades inför tomma läktare.

All fotboll i Kina har stoppats på obestämd tid.

De fyra kinesiska klubbarna i gruppspelet i Asiens Champions League får inte spela sina matcher förrän i april och maj.

Kinas herrlandslag får spela hemmamatcherna i VM-kvalet mot Maldiverna och Guam i Buriram i Thailand. Matcherna ska spelas inför tomma läktare.

Damernas OS-kval mellan Kina, Thailand, Taiwan och Australien flyttades från Wuhan till Sydney. Det är också beslutat att Kinas hemmamatch i playoff till OS, mot Sydkorea, ska spelas i Sydney.

Japanska J League stoppar ligamatcher och cupmatcher fram till den 15 mars. Sydkoreanska K-League skjuter upp ligastarten på obestämd tid. Ligan har också bett de sydkoreanska lagen i Asiens Champions League att spela hemmamatcherna utan publik.

Friidrott:

Inomhus-VM i Nanjing i Kina, som skulle ha avgjorts 13-15 mars, är framflyttat i upp till ett år.

Hongkong Marathon har ställts in och i söndagens Tokyo Marathon tilläts bara runt 200 elitlöpare, av 38 000 anmälda, att springa.

Golf:

Den prestigefyllda damtävlingen i Singapore samt LPGA-tävlingarna i Kina och i Thailand har ställts in.

Herrarnas Europatourtävlingar i Kuala Lumpur i Malaysia och Shenzhen i Kina, i april, har ställts in.

Gymnastik:

Av rädsla för att bli smittade avstår de ryska gymnasterna Nikita Nagornyj och Lilia Achaimova från att delta i världscupen i Milwaukee i nästa vecka.

Ishockey:

Herrarnas förstaliga i Schweiz spelas utan publik.

Simning:

Italienska tävlingen Trofeo città di Milano skulle ha avgjorts 28 februari–1 mars, med bland andra svenska Sarah Sjöström i startfältet, men har ställts in.

Shorttrack:

VM i Sydkorea nästa månad har skjutits fram tills vidare.

Ridsport:

Longines Masters i Hongkong 14-16 februari är inställt.

Tennis:

Fed Cup-kvalet, som skulle ha spelats i kinesiska Dongguan 4-8 februari, har flyttats till Dubai där det i stället ska spelas 3-7 mars.

WTA-turneringen i Kina 13-19 april har ställts in. Möjligen kan den spelas senare under året.

Davis Cup-kvalet mellan Japan och Ecuador i Japan 6-7 mars spelas inför tomma läktare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning