Isberg stort som Gotland, Öland och Åland på kollisionskurs med pingvinernas ö

Ett av de största isberg som någonsin har dokumenterats har drivit norrut ett bra tag och riskerar att kollidera med Sydgeorgien. Bild: ESA/Copernicus Sentinel

Ett kolossalt isberg på drift i Sydatlanten riskerar att kollidera med ögruppen Sydgeorgien. Det riskerar att blockera pingvinernas åtkomst till föda och rubba de kommersiella fiskbestånden i området.

I november 2016 upptäcktes de första sprickorna och i juli 2017 kalvade Larsens shelfis på den antarktiska halvön ett kolossalt isberg. Det fick namnet A-68 och har sedan det lossnade drivit norrut i Antarktiska oceanen.

A-68 är veterligen det största isberg som någonsin kalvat från en shelfis på den antarktiska halvön och ett av de största man någonsin kunnat dokumentera. Dess yta är mer än dubbelt så stort som Luxemburgs, eller nästan lika stor som Gotland, Öland och Åland tillsammans. När det lossnade krympte Larsen C med 12 procent på en gång.

Videon nedan (på engelska) visar isbergets drift över oceanen.

Den europeiska rymdstyrelsen Esas satelliter som kan se genom mörker och moln har följt Isbergets drift från början. Det har drivit över tusen kilometer och befinner sig nu knappt 120 kilometer från Sydgeorgien, en ögrupp i Sydatlanten, omkring 2 000 kilometer från Argentinas östkust. Om isberget fortsätter på samma kurs riskerar det att kollidera med ögruppen när det når tillräckligt grunda vatten, uppger Esa.

En kollision kunde hota det sydgeorgiska djurlivet, som främst präglas av pingviner och sälar. Forskare bedömer att det finns en risk för att isberget blockerar de rutter pingvinerna använder för att hämta föda till sina ungar. Det kan också drabba det lokala fisket.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning