IS-video med påstådd gärningsman

Räddningspersonal nära platsen där den 17-årige pojken sköts ihjäl efter attacken på tåget. Bild: Karl-Josef Hildenbrand

IS propagandaorgan Amaq påstår att den 17-åring som anföll passagerare på ett tåg i Tyskland var en av den extrema jihadiströrelsens krigare. Tysk polis granskar nu en video med en person som enligt IS är pojken som genomförde attacken.

Den knivbeväpnade personen i videon säger enligt medier att han ska genomföra en självmordsattack och döda otrogna (icke muslimer) som hämnd för att män, kvinnor och barn dödas i muslimska länder.

Personen ska också påstå att Islamiska Staten kommer att attackera otrogna i deras hem, byar och på flygplatser. Vidare sägs han mana muslimer som inte kan resa till IS stridande enheter att i stället döda otrogna soldater i de länder där de befinner sig.

Tyska myndigheter har ännu inte hunnit fastställa om det verkligen är 17-åringen som ses på filmen.

Fick dödsbud

17-åringen var ensamkommande flykting från Afghanistan. Han bodde sedan två veckor i en fosterfamilj. Där har man hittat ett kollegieblock med bland annat en handmålad IS-flagga. Pojken har också skrivit vad som enligt tyska myndigheter tycks vara ett avskedsbrev till fadern.

Enligt nyhetsbyrån AFP talar personen på IS-videon pashto och kallar sig "soldat av kalifatet". Det uttalade målet för IS är att upprätta ett strikt religiöst styrt kalifat.

Bild: Karl-Josef Hildenbrand

Att 17-åringen var troende, och bad dagligen, är känt. Vad polisen också vet är att han bara någon dag före attacken fick reda på att en av hans vänner dött i Afghanistan, och han tog dödsbudet hårt.

Två brottsplatser

17-åringen gick i måndags kväll till attack med yxa och kniv på ett regionaltåg nära staden Würzburg i Tyskland. 25 personer fanns ombord på tåget. Fyra personer i en familj från Hongkong är bland de skadade, för två av de skadade är tillståndet kritiskt. Pojken angrep också förbipasserande på en väg i närheten.

Inget tyder dock på att 17-åringen medvetet riktade in sig på kinesiska turister, säger Bayerns inrikesminister.

Pojken sköts till döds av ett specialförband inom polisen, som råkade befinna sig i närheten, när han försökte fly.

Attacken på tåget

När den 17-åriga pojken klev på fanns ungefär 25 personer ombord på tåget som går mellan städerna Treuchtlingen och Würzburg i södra Tyskland.

Han försvann in på toaletten och när han kom ut började han attackera passagerare med yxa och kniv, strax innan tåget rullade in på stationen i Würzburg. Klockan var då ungefär 21.15 lokal tid på måndagskvällen.

Pojken skadade fyra turister från Hongkong, varav två är i kritiskt tillstånd. En passagerare drog i nödbromsen och 17-åringen försökte fly men blev dödad av polisen.

Under tisdagen bekräftade polisen att attacken utfördes av en 17-årig ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan.

IS hävdade att pojken var en av deras krigare, och släppte en video med en person som påstås vara 17-åringen. Personen i videon manar bland annat till att döda icke muslimer, och säger sig vara en "soldat av kalifatet".

Källa: AFP

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46