IS-video med påstådd gärningsman

IS propagandaorgan Amaq påstår att den 17-åring som anföll passagerare på ett tåg i Tyskland var en av den extrema jihadiströrelsens krigare. Tysk polis granskar nu en video med en person som enligt IS är pojken som genomförde attacken.

Den knivbeväpnade personen i videon säger enligt medier att han ska genomföra en självmordsattack och döda otrogna (icke muslimer) som hämnd för att män, kvinnor och barn dödas i muslimska länder.

Personen ska också påstå att Islamiska Staten kommer att attackera otrogna i deras hem, byar och på flygplatser. Vidare sägs han mana muslimer som inte kan resa till IS stridande enheter att i stället döda otrogna soldater i de länder där de befinner sig.

Tyska myndigheter har ännu inte hunnit fastställa om det verkligen är 17-åringen som ses på filmen.

Fick dödsbud

17-åringen var ensamkommande flykting från Afghanistan. Han bodde sedan två veckor i en fosterfamilj. Där har man hittat ett kollegieblock med bland annat en handmålad IS-flagga. Pojken har också skrivit vad som enligt tyska myndigheter tycks vara ett avskedsbrev till fadern.

Enligt nyhetsbyrån AFP talar personen på IS-videon pashto och kallar sig "soldat av kalifatet". Det uttalade målet för IS är att upprätta ett strikt religiöst styrt kalifat.

Bild: Karl-Josef Hildenbrand

Att 17-åringen var troende, och bad dagligen, är känt. Vad polisen också vet är att han bara någon dag före attacken fick reda på att en av hans vänner dött i Afghanistan, och han tog dödsbudet hårt.

Två brottsplatser

17-åringen gick i måndags kväll till attack med yxa och kniv på ett regionaltåg nära staden Würzburg i Tyskland. 25 personer fanns ombord på tåget. Fyra personer i en familj från Hongkong är bland de skadade, för två av de skadade är tillståndet kritiskt. Pojken angrep också förbipasserande på en väg i närheten.

Inget tyder dock på att 17-åringen medvetet riktade in sig på kinesiska turister, säger Bayerns inrikesminister.

Pojken sköts till döds av ett specialförband inom polisen, som råkade befinna sig i närheten, när han försökte fly.

Attacken på tåget

När den 17-åriga pojken klev på fanns ungefär 25 personer ombord på tåget som går mellan städerna Treuchtlingen och Würzburg i södra Tyskland.

Han försvann in på toaletten och när han kom ut började han attackera passagerare med yxa och kniv, strax innan tåget rullade in på stationen i Würzburg. Klockan var då ungefär 21.15 lokal tid på måndagskvällen.

Pojken skadade fyra turister från Hongkong, varav två är i kritiskt tillstånd. En passagerare drog i nödbromsen och 17-åringen försökte fly men blev dödad av polisen.

Under tisdagen bekräftade polisen att attacken utfördes av en 17-årig ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan.

IS hävdade att pojken var en av deras krigare, och släppte en video med en person som påstås vara 17-åringen. Personen i videon manar bland annat till att döda icke muslimer, och säger sig vara en "soldat av kalifatet".

Källa: AFP

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22