IS-tribunal är målet för EU-ministrar – Finlands syn på barnen ännu öppen

Kvinnor och barn i al-Hol i Syrien. I början av veckan började kurdiska myndigheter sända i väg 800 syriska kvinnor och barn från lägret med personer som tidigare evakuerats från de sista IS-fästena. Åtminstone fyrtio nationaliteter finns här, bland dem över fyrtio finländare. Bild: Delil Souleiman/Lehtikuva-AFP

Stödet för en internationell domstol mot IS-terrorister i Irak och Syrien är stort. EU:s inrikesministrar diskuterade det svenska förslaget i Luxemburg på fredagen. Oklart är fortfarande om Finland kommer att hjälpa kvinnor och barn från IS-läger att återvända.

Initiativet till en särskild IS-tribunal kommer från Sverige och var uppe under inrikes- och justitieministrarnas möte i Luxemburg på fredagen, där Finlands nya inrikesminister Maria Ohisalo deltog.

Mötet om tribunalen var inte en formell del av EU:s pågående ministermöte och än så länge sker diskussionerna vid sidan om EU-samarbetet. Utöver EU-länder som Finland, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Österrike, Frankrike och Storbritannien deltar även Schweiz och Norge i diskussionen.

Enligt den svenska inrikesministern Mikael Damberg var mötet bra och konstruktivt.

– Vi var överens om att vi ska ta den här frågan vidare. Det finns ett stort politiskt stöd för att jobba vidare, men vi har inte landat i ett förslag.

Han är försiktigt med att sia om när en tribunal kan vara på plats – eller var.

– Jag vill inte gå in på vilka konkreta möjligheter vi nu fördjupar oss i för vi vill gärna göra färdigt den analysen gemensamt först. Å andra sidan har jag varit tydlig med att jag inte har hört något europeiskt land som på allvar ser framför sig att man skulle ha ett regelrätt samarbete med Assad-regimen i Syrien till exempel. Det är klart att det finns röda linjer.

Finland stödjer tanken på en tribunal mot IS-terrorister, meddelade den dåvarande inrikesministern Kai Mykkänen i mars.

Läs också: "Svårt att inte ta hem mammorna från IS-lägret – kan stå Finland dyrt"

I Luxemburg fick den nya regeringens minister Ohisalo också svara på frågor om hur Finland kommer att göra med de barn och kvinnor som finns i läger i Syrien.

Ohisalo säger enligt nyhetsbyrån STT att regeringen ännu inte har diskuterat frågan eller tidtabeller för när beslut ska fattas.

– Självfallet är utgångspunkten att barnens rättigheter förverkligas.

Yle rapporterade nyligen att det finns 11 finländska kvinnor och 33 barn i det så kallade IS-lägret al-Hol i Syrien. I en intervju för Yle sade kvinnorna att de vill återvända till Finland.

Kai Mykkänen sade för två veckor sedan att Finland inom några veckor ska fatta beslut i frågan. Då sade han att det inte finns någon anledning för Finland att hjälpa vuxna att återvända till Finland, men att utredningar pågår om hur barnen kan "överlämnas till finländska myndigheter, identifieras på ett pålitligt sätt och sedan omhändertas av barnskyddet i Finland".

Sverige och Norge har nyligen hjälpt några föräldralösa barn tillbaka. Det finns inte uppgifter om att de finländska barnen skulle sakna föräldrar.

Genom åren har flera nationella eller internationella domstolar satts upp för att behandla exempelvis krigsbrott, folkmordsbrott och brott mot mänskligheten.

Den mest berömda är fortfarande den så kallade Nürnbergtribunalen, som sattes upp av de allierade efter andra världskriget för att döma tyska nazistledare. 24 politiker och militärer ställdes inför rätta, varav 12 dömdes till döden, däribland flygvapenchefen och riksmarskalken Hermann Göring – som dock begick självmord strax innan avrättningen. Processen följdes sedan av ytterligare en rad rättegångar fram till 1949.

1990-talets krig i Jugoslavien ledde redan 1993 till skapandet av FN:s internationella krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien som fick säte i Haag i Nederländerna och som genom åren åtalat över 150 politiker och militärer, däribland de bosnienserbiska ledarna Radovan Karadzic och Ratko Mladic.

Även folkmordet i Rwanda 1994 har behandlats av en internationell tribunal, med säte i Arusha i Tanzania, som fram till 2015 dömde ett 60-tal individer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning