IS: Skatakobbens nya ägare vill starta affärsverksamhet på holmen

Skatakobben ligger en bit utanför Skatudden i Helsingfors. Bild: Wikimedia Commons/Bin im Garten

Skyddsbestämmelser och avsaknaden av kommunalteknik kan sätta käppar i hjulen för Skatakobbens nya ägare.

Efter att Skatakobbens tidigare ägare blev skuldsatt sålde Helsingfors utsökningsverk holmen för 375 000 euro. Köpare är fastighetsbolaget P.W. Brandt. HBL skrev om affären i onsdags.

Fastighetsbolagets ägare Peter Brandt berättar nu om sina planer för holmen för tidningen Iltasanomat.

Trots vissa begränsningar vad gäller den skyddade lotsstugan på holmen hoppas den nya ägaren att i sinom tid kunna starta en lönsam affärsverksamhet, kanske en restaurang, på holmen.

Skatakobben har en fungerande brygga som är lämplig för till exempel sjöbussar, men holmen har ingen kommunalteknik, det vill säga el eller vatten, och ingen stadsplan, vilket lär göra eventuella nybyggen långsamma.

Den nya ägaren hoppas att företagare och privatpersoner som har intresse eller idéer för verksamhet på holmen hör av sig.

– Jag har en bakgrund som byggnadsingenjör och jag har möjlighet att bygga vad som helst i snabb takt om det finns goda idéer, säger Peter Brandt till Iltasanomat.

Någon miljonaffär väntar sig den nya ägaren ändå inte av holmen.

– Vi vill göra den till en plats som ser schysst ut från färjorna som anländer till Helsingfors, säger Brandt till tidningen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning