IS misstänks för kemvapenattack

En irakisk soldat håller utkik intill brinnande oljekällor antända av Islamiska staten i Qayyarah, Irak. Bild: Safin Hamed

Terrorgruppen IS misstänks för att ha avfyrat kemvapen mot en flygbas i norra Irak, uppger amerikanska tjänstemän för CNN.

Flygbasen används av amerikanska och irakiska soldater för att återta storstaden Mosul som kontrolleras av IS.

Terrorgruppen använde antingen en raket eller artilleri för att skjuta iväg granaten. Efter att den landat på basen, strax söder om Mosul, genomfördes tester och enligt de preliminära provresultaten innehöll den senapsgas.

Inga amerikanska soldater skadades i attacken på onsdagen och ingen har fått några symptom.

En tjänsteman uppger att det kemiska ämnet hade "låg renhetsgrad" och en annan kallar vapnet för "ineffektivt".

Källorna uppgav att det var "väntat" att IS möjligen skulle försöka att använda kemvapen när de amerikanska och irakiska styrkorna arbetar för att ta tillbaka Mosul.

Under flygbombningarna mot IS har flera anläggningar, som USA misstänker varit kemvapenfabriker, förstörts.

De amerikanska tjänstemännen understryker att senapsgas är relativt lätt att framställa, och att alla misstänkta anläggningar även fortsättningsvis utgör mål för bombningarna.

Amerikanska soldater utrustas rutinartat med skydd mot eventuella kemvapenangrepp, enligt CNN.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning