Legendarisk Kaurismäkikrog får nytt hem i Vallgård

Corona-complexet kommer att byggas i maskinverkstadens nordvästra del, mellan Traversgränden och Maskinverkstadspassagen. Bild: Cata Portin

Krogkomplexet Corona, Moskva, Dubrovnik och Andorra har hittat nya lokaler i maskinverkstaden i Vallgård i Helsingfors.

Helsingfors krogscen fick en chock då det i höstas stod klart att barerna Corona Bar & Billiard och Kafe Moskva samt intilliggande konsertlokalen Dubrovnik och biografen Andorra stänger. De legendariska krogarna har varit hyresgäster i Byggmästarnas hus i hörnet av Eriksgatan och Fredriksgatan. Men nu ska huset renoveras och bli hotell och därför sades byggnadens alla hyresavtal upp.

Dubrovnik och Andorra stängde i början av juni, Corona och Moskva stänger sina dörrar på onsdag.

På tisdagen blev det klart att Coronas delägare, filmregissörerna Aki och Mika Kaurismäki slutit avtal med företagaren och tidigare USA-ambassadören Bruce Oreck och att hela krogkomplexet har hittat nya lokaler i maskinverkstaden i Vallgård.

– Som ni alla vet har vi blivit vräkta från våra nuvarande lokaler, av förståeliga skäl. Vi är glada att vi kan flytta hit, säger Aki Kaurismäki.

– Vi sökte ursprungligen lokaler nära Corona, men vi behövde mer utrymme och det finns det här. Det har uppstått liknande kulturcenter i många städer och vi ser att vi har något att erbjuda både för de som bor här och också för turister, säger Mika Kaurismäki.

Den största skillnaden kommer vara att utrymmet i Vallgård är dubbelt så stort jämfört med det gamla. Enligt Aki Kaurismäki kommer de att flytta "allt som bara går att få loss" från den ursprungliga baren till de nya lokalerna.

– Men stämningen går inte att flytta, det är klart. Det blir något nytt, konstaterar han.

"Kommer inte visa något skräp"

Målet är att kulturkomplexet öppnar i mars nästa år. Men redan i augusti, medan lokalen byggs, öppnas en Corona pop-up–bar.

– Visst var det lite läskigt att komma hit över den långa bron till en sådan här skum, våldsam stadsdel, skämtar Aki Kaurismäki, som påpekar att han haft en lägenhet i grannhuset.

Men folk i de södra stadsdelarna kommer inte att behöva ta sig hela vägen till Vallgård för att besöka en Kaurismäkikrog. Förutom krogarna i Vallgård har bröderna också planer att öppna en bar nära det gamla Corona, vid Lappviksparken: Honolulu bar. Den ska öppna redan i juli.

Dubrovnik, som kommer att öppna i andra våningen, ska bli stans finaste dansställe, lovar Aki Kaurismäki. Utöver barerna kommer Andorra att flytta i sin nuvarande form och att utvidgas till minst två biosalar, helst fyra, som ska vara i normalt kommersiellt bruk. Hurdant filmutbudet kommer att vara är fortfarande öppet, men tanken är att satsa på kvalitet.

– Jag har senast köpt en biljett till en kommersiell film år 1983, så jag vet inte så mycket om sådana här biografkomplex. Vi kommer att ha en bred skala filmer, men vi kommer inte att visa något skräp, säger Kaurismäki.

Ska bli stadsbornas vardagsrum

Planen är att Vallgårds maskinverkstad ska bli ett "center för kultur, konst och evenemang".

– Det här är första steget i att skifta Helsingfors centrum hitåt, säger Bruce Oreck.

Bruce Oreck köpte fastigheten i Vallgård av VR i fjol. Arkivbild. Bild: Cata Portin

Maskinverkstaden, som blev klar år 1901, användes av VR ända fram till 2001. Bruce Oreck köpte fastigheten i Vallgård av VR i fjol somras, i en inflammerad affär med långa och komplicerade förhandlingar. Målet är att hela maskinverkstaden ska bli färdig till slutet av 2020.

Förutom Kaurismäkibrödernas komplex kommer maskinverkstaden att inhysa restauranger, barer, butiker och också ett fitness-center.

– Jag vill att detta blir den livligast besökta platsen i Norden, säger Oreck.

Att stället ligger mellan två shoppingcenter, Redi i Fiskehamnen och Tripla i Böle, oroar inte Bruce Oreck.

– Det här blir något helt annat än ett shoppingcenter. Det här handlar om att skapa upplevelser. Och Corona, Moskva, Dubrovnik och Andorra är företag som har klarat sig eftersom de uttryckligen har skapat upplevelser.

Oreck understryker att målet är att maskinverkstaden också är ett icke-kommersiellt rum, ett slags stadsbornas "vardagsrum". Han säger att de fått tacka nej till en del företag som inte passat maskinverkstadens profil.

– Det här är inte rätt plats för kedjebutiker. De har gott om plats i Redi och i Tripla, säger han.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning