IS-lägret al-Hol en "en tickande bomb" – turkisk offensiv ökar osäkerheten

Kvinnor och barn utgör en majoritet av de 70 000 människor som befinner sig i lägret al-Hol. Bild: Maya Alleruzzo/AP-TT

Tiotusentals misstänkta IS-anhängare hålls inspärrade i lägret al-Hol i nordöstra Syrien.Lägret kontrolleras för närvarande av kurdiska styrkor, som varnar för en ökad radikalisering och vapensmuggling.

Osäkerhet råder i nordöstra Syrien, sedan USA uppgett att de ger grönt ljus för en turkisk militäroffensiv mot det kurdiskkontrollerade området.

70 000 människor befinner sig i ökenlägret al-Hol, uppskattar FN. Av dem uppskattas runt 30 000 vara anhängare till terrorgruppen IS, enligt kurdiska myndigheter.

Många av dem kom till al-Hol i samband med att IS-fästet al-Baghuz föll i mars i år. De allra flesta är kvinnor och barn, enligt FN.

Bild: TT Nyhetsbyrån

Radikalisering

Nu varnar SDF-alliansen för en allt svårare situation i lägret.

Flera organisationer har redan flaggat om undernäring, hög barndödlighet och bristande sjukvård. Men radikaliseringen uppges också öka. Kvinnor allierade med IS har upprättat egna "domstolar" och en slags religiös polisstyrka i lägret, enligt en anonym SDF-officer som Washington Post har talat med. De i lägret som inte följer reglerna utsätts för bestraffning.

De senaste veckorna påstås flera kvinnor och män ha dödats av vad som misstänks vara IS-sympatisörer, enligt den kurdiska nyhetsbyrån Anha.

Läs också: "Svårt att inte ta hem mammorna från IS-lägret – kan stå Finland dyrt"

– För tillfället har vi läget under kontroll. Men eftersom vi saknar resurser finns det en överhängande risk att IS organiserar sig i lägret, säger officeren, som varnar för att vapen smugglas in i al-Hol.

Enligt Mustafa Bali, talesperson för SDF-alliansen, kan de kurdiska styrkorna mota IS-attacker som kommer utifrån. Farligare vore ett organiserat uppror i lägret, säger han.

– Det här är en IS-stad. 70 000 människor kan inte kontrolleras. Det är en tickande bomb.

"Bollen hos kurdiska myndigheter"

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger till Yle att läget är oroande, särskilt när det gäller konstellationen mellan Turkiet och de kurdiska områdena.

En väpnad konflikt i området kan få ännu fler civila på flykt, närmast till Turkiet. Samtidigt är EU:s flyktingavtal med Turkiet på skakig grund. 

Frågor väcks också kring vad det innebär för fängelserna där IS-krigare sitter, och som för USA:s del kan övergå i turkisk kontroll, samt för lägret Al-hol där det finns finländska medborgare, flera av dem barn.

– Vi har ett nära samarbete med hjälporganisationer på plats, och där finns ett nordiskt fältsjukhus. Men det kommer också nyheter om att en IS-anda sprider sig bland de lokala i lägret, och det är oroväckande.

Han säger att Finland har sagt till de kurdiska myndigheterna att finländska medborgare har en rätt att återvända till Finland. Den part som håller dem kvar är enligt honom kurdiska myndigheter. Om personerna inte är misstänkta för brott ser vi inte orsak att hålla dem kvar, och om det finns en rättsprocess att inleda mot någon så vill vi veta om det.

Haavisto upprepar, som tidigare, att finländska myndigheter inte har befogenhet att gå in på området och till exempel göra beslut om omhändertagande av barnen.

Sovande IS-celler

Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram i Sverige säger att det amerikanska beslutet är ett politiskt svek mot SDF. SDF har gått in med en oerhörd insats och har arbetat nära USA, säger Lindh.

Han pekar på att USA tidigare fått SDF att lämna posteringar och försvarspositioner som nu lämnas utan stöd när USA drar sig tillbaka från området. SDF och den självstyrande regionen i nordöstra Syrien har också konsekvent stängts ute från alla fredsförhandlingar och diplomatiska försök att hitta en varaktig fred i Syrien, men ställs i stället nu inför en ny konflikt.

– Det sänder också signaler till andra USA-allierade att USA kan lämna när som helst även om det leder till förödande konsekvenser.

Amerikanska styrkor uppges redan ha börjat lämna området och också Lindh varnar för att det kan ge terrororganisationen IS en möjlighet att slå tillbaka.

– Om det blir fullskaligt krig mellan kurdiska styrkor och Turkiet så finns det säkert olika intressen som drar nytta av det kaos som kan uppstå i en sådan miljö.

– IS har säkert sovande celler och jag ser framför mig ett scenario där man kommer försöka dra nytta av ett kaos och kanske rent av försöker frita tillfångatagna.

Läs också: Finländska "Sanna" reste till IS-området – nu vill hon tillbaka till Finland

I samband med att terrorgruppen Islamiska staten (IS) förlorade sina fästen i Hajin och al-Baghuz i nordöstra Syrien i våras lämnade mer än 64 000 personer området.

De flesta tog sig till al-Hol, som blivit det största lägret i nordöstra Syrien. Där lever nu omkring 70 000 personer. Omkring två tredjedelar uppges vara barn och ungefär en fjärdedel kvinnor. Det finns 11 kvinnor från Finland och 33 barn i lägret.

Runt 10 000 av dem som befinner sig i lägret uppges vara medborgare i andra länder än Syrien och Irak. Kurdiska myndigheter har uppmanat västländer att ta tillbaka medborgare som rest till Syrien för att ansluta sig till IS, och deras anhöriga som också befinner sig där.

Källor: Rädda Barnen, Röda Korset

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning