IS: Kinesiskt krimskrams stor förlustaffär för Posten

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Billiga varor från Wish och Aliexpress är en dyr affär för Posten. Ilta-Sanomat skriver att Posten gör förlust i miljonklassen på att hantera de miljontals försändelserna.

Bara i fjol skickades cirka 15 miljoner kinesiska brevförsändelser till Finland. De flesta paketens form avviker från normen och innehåller prylar från webbutiker som Wish.

Paketens form ger Posten huvudvärk, eftersom de inte går att processera maskinellt.

– Det här är en förlustaffär för oss, vi talar om miljontals euro, säger Postens Kaj Kulp, som är ansvarig för brevtjänster, till Ilta-Sanomat.

Kulp utesluter inte att Posten i framtiden börjar ta extra betalt för kinesiska försändelser.

I Sverige har man motarbetat problemet. Mottagaren ska få börja betala 25 procent i mervärdesskatt oavsett hur mycket paketet kostar plus en administrationsavgift till Postnord, skriver Breakit.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, säger den svenska Postens kommunikationschef Thomas Backteman till Breakit.

Om ett paket sänds från ett land utanför EU och är värt mindre än 22 euro behöver inte mottagaren betala mervärdesskatt. Europeiska rådet vill att regeln ska avlägsnas inom några år.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning