IS: Institutet för hälsa och välfärd ville informera om munskydd redan i våras – ministerium stoppade

Enligt THL:s generaldirektör Markku Tervahauta stoppade Social- och hälsovårdsministeriets THL:s planer på att informera finländarna om användningen av munskydd i våras. Bild: Henri Forss/SPT

Regeringen har fått kritik för sin hantering av munskyddsfrågan.

Institutet för hälsa och välfärd THL ville informera finländarna om användningen av munskydd för att hindra spridningen av coronaviruset redan i våras, rapporterar Ilta-Sanomat. Enligt institutets generaldirektör Markku Tervahauta stoppade Social- och hälsovårdsministeriet planerna.

THL är under normala omständigheter ett självständigt institut som agerar självständigt. Under undantagstillståndet som rådde i våras underställdes institutet ändå i praktiken ministeriet.

–  Vi hade planer på att informera allmänheten åtminstone om hur munskydd skyddar andra människor och när det skulle finnas skäl att använda dem, säger Tervahauta till IS.

Målet var att informationen skulle ha funnits på webben och sociala medier. Det var inte fråga om rekommendationer utan om goda råd om hur man exempelvis kan hosta på rätt sätt.

Regeringen har fått kritik för att ha vilselett folket i fråga om munskydden. I våras beställde regeringen en utredning som visade att åtminstone vissa munskydd inte fungerar. Därefter har man ändrat sig och utfärdat allmänna rekommendationer om att använda munskydd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning