Syrienkriget: Islamiska staten hindrar civila att fly

Civila flyktingar i närheten av byn Baghouz vid gränsen till Irak. Bild: Lehtikuva/Delil Souleiman

Hårdföra IS-stridande har blockerat vägar vid den sista fickan av mark i byn Baghouz som IS kontrollerar i östra Syrien, för att förhindra civila från att fly, enligt den kurdisk-arabiska SDF-milisen.

– Daesh (IS) har stängt av alla vägar, säger SDF:s talesperson Mustefa Bali.

Omkring 2 000 civila finns kvar i Baghouz och hålls som gisslan av de kvarvarande jihadisterna, enligt SDF.

Ett område på omkring en halv kvadratkilometer inne i byn är allt som återstår av IS-kontrollerat område, meddelade SDF tidigare. Den USA-stödda SDF-alliansens offensiv har försenats av det stora antalet civila som är kvar i Baghouz.

USA ut "stegvis"

USA:s besked nyligen om att landet ämnar dra ut 2 000 man ur Syrien när IS fallit har väckt oro bland de allierade. Men USA kommer inte att abrupt ta hem sina styrkor, säger landets Syriensändebud på en fredskonferens i München i Tyskland.

– Vi har upprepade gånger sagt till dem att det inte blir frågan om något abrupt utdragande utan det kommer att ske stegvis, säger sändebudet James Franklin Jeffrey.

Också frågan om att upprätta en säker zon vid den turkisk-syriska gränsen diskuterades på mötet. USA:s och Turkiets inställning till vad som skall ske med den kurdledda milisen som bekämpat IS vid gränsen går isär.

– Vi har respekt för Syriens territoriella integritet, men huvudfrågan är säkerheten för Turkiet och det turkiska folket, säger den turkiska försvarsministern Hulusi Akar.

Stommen i SDF-alliansen består av kurdisk YPG-milis, som av Turkiet betraktas som en terrororganisation.

Varnar kurder

Syriska regeringsstyrkor kontrollerar närmare två tredjedelar av landet, medan stora områden i nord och nordost kontrolleras av kurdiska styrkor men huserar också Turkietallierade rebellstyrkor.

President varnar i ett direktsänt tv-tal, uppenbart riktat till de kurdiska styrkorna, för att grupper som räknar med USA:s beskydd inte kan göra det.

– Amerikanerna kommer att stoppa er i sina fickor och använda er i sin byteshandel, vilket de redan börjat med. Ingen kommer att skydda er med undantag från er regering, säger al-Assad.

Rysslands vice utrikesminister uppmanar samtidigt kurderna att börja en dialog med den syriska regeringen.

9 februari: Den USA-stödda SDF-alliansen meddelar att man påbörjar ett avgörande slag för att återta det sista markområdet på omkring fyra kvadratkilometer som IS kontrollerar i östra Syrien.

10 februari: Tunga strider rapporteras. Omkring 600 jihadister och många civila finns enligt SDF kvar inne på området.

11 februari: Krypskyttar och tunnlar som grävts av IS försenar frammarschen. Minst 16 civila dödas, enligt Londonbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

12 februari: Två franska kvinnor som flytt området berättar att många civila hindras av IS att ge sig av. USA:s president Donald Trump lovar att en seger är att vänta inom de närmaste dagarna.

13 februari: Jihadister attackerar med krypskyttar och självmordsbombare. Hundratals människor flyr.

14 februari: SDF-alliansen tvingas retirera efter att attacker från IS åsamkat skador. Omkring 1 000 IS-stridande beräknas finnas kvar.

15 februari: SDF letar efter landminor och rensar tunnlar som hindrar deras frammarsch. Trump hävdar att seger kommer att deklareras inom ett dygn.

16 februari: Det stora antalet civila i området sinkar operationen, men seger över IS kommer att utropas inom några dagar, enligt SDF:s militära ledare. Området IS kontrollerar har krympt till omkring en halv kvadratkilometer i Baghouz vid gränsen mot Irak.

17 februari: Jihadister i den sista IS-fickan blockerar vägarna ut och använder civila som mänskliga sköldar, meddelar SDF.

Källa: AFP

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning