IS: Gammalt par hittades döda i bostad i Hangö

Polisen misstänker inget brott i samband med ett dubbelt dödsfall i Hangö, rapporterar Ilta-Sanomat. Bild: Sören Jonsson/SPT

En granne ringde till myndigheterna efter att en stank spridit sig från en bostad i Hangö, rapporterar Ilta-Sanomat.

Socialmyndigheterna och polisen fann två gamla personer döda i sin bostad i Hangö på onsdagen, rapporterar Ilta-Sanomat. Polisen misstänker inget brott i samband med dödsfallen, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm till IS.

Polisen ryckte ut till bostaden efter att socialmyndigheterna slagit larm. Socialmyndigheterna hade besökt bostaden efter att en granne ringt dem och uttryckt sin oro för det gamla paret som bodde i bostaden. Grannen hade blivit orolig eftersom paret inte synts till på flera veckor.

Iltalehti skriver att grannen ringt tre gånger under flera veckors tid till socialmyndigheterna innan de kom till platsen. Det tredje samtalet till myndigheterna ringde grannen efter att själv ha ringt på dörrklockan till bostaden för att kontrollera att allt stod rätt till. Parets son, som också bodde i bostaden, hade öppnat dörren och påstått att allt var i sin ordning men grannen hade märkt att en stank spred sig från bostaden och larmat myndigheterna.

Grannen säger till Iltalehti att sonen såg sjuklig ut när han kom ut ur bostaden efter att polisen kom till platsen. Han lämnade platsen i en ambulans. Grannen uppskattar att det över nittioåriga paret inte lämnade bostaden på 4-6 veckor.

Hangö stads servicechef för äldreomsorgen Leena Hytti säger till Iltasanomat att man i brådskande fall strävar efter att besöka anmälningsobjektet redan under samma dygn. Icke-brådskande fall borde skötas inom en vecka.

– Situationen är förstås olika för de som regelbundet tar del av vår äldreomsorg och de som vi besöker mer sällan eller som inte är inom äldreomsorgen alls. Men fallen är alltid individuella, säger Hytti till IS.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning