IS-anhängare kan ställas inför rätta på plats i Syrien nästa år

Kvinnor på en marknad i lägret al-Hol i nordöstra Syrien. Arkivbild. Bild: Maya Alleruzzo/TT-AP

Svenskar som anklagas för att ha anslutit sig till terrorstämplade IS kan ställas inför rätta redan i början av nästa år. Det uppger det kurdiska självstyret i samband med att en svensk delegation har varit på plats i nordöstra Syrien. Självstyret har fört fram tanken om rättegångar på plats också för Finland.

En delegation från det svenska utrikesdepartementet har enligt flera medier i dagarna varit på plats i det kurdiskt styrda nordöstra Syrien, där tiotusentals misstänkta IS-anhängare sitter frihetsberövade.

Bland dem finns kvinnor och barn, bland annat i lägret al-Hol där det ska finnas ett 20-tal med svenskt medborgarskap. I lägret finns också finländska kvinnor och barn.

Ledare för det kurdiska självstyret i regionen Rojava har tidigare varit i Sverige för att diskutera en särskild domstol, där europeiska kvinnor och barn ska flyttas till en särskild avdelning där barnen också ska kunna gå i skola under rättsprocessen.

I januari besökte den kurdiska självstyrelseadministrationens representant Abdulkarim Omar Finland och förde då också fram tanken på rättegångar i Syrien.

– Vi ska själva inrätta domstolar och genomföra rättegångar, men vädjar om hjälp av respektive land när en tillrest IS-krigare ställs inför rätta. Om till exempel en finländsk medborgare åtalas för brott, ska rättegången ske i samarbete med Finland, men på plats i Syrien där brotten har begåtts, och där bevisen och vittnena finns, sade han då och menade att självstyret har bevis mot finländare.

Rättegångar 2021

Coronapandemin har fördröjt processen. Men nu uppger kurdiska representanter för medier som SVT och Rudaw att förhoppningen är att rättegångarna ska kunna inledas redan i början av nästa år.

"Administrationen arbetar vidare i en process för att senare kunna väcka åtal mot IS-anhängare", skriver Shiyar Ali, det kurdiska självstyrets representant i Sverige som har varit med den svenska delegationen på resan, i ett sms till nyhetsbyrån TT.

Han skriver att han hoppas att rättegångarna ska kunna inledas 2021, men han kan inte uppge något mer exakt datum.

– IS-fångarna kommer att prövas under Rojavas lagar i början av 2021, säger Sheikhmous Ahmed som är chef för flykting- och migrationsdepartementet i nordöstra Syrien till Rudaw.

Tidigare har det kurdiska självstyret sagt att de vill att manliga IS-anhängare ska ställas inför en internationell domstol. Enligt Ahmed ska åtal väckas mot både kvinnor och män, men det är oklart om han menar i samma typ av domstol.

Svenska regeringen positiv

Den svenska regeringen är positiv till planerna på att ha rättegångar i det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien.

– Vi har hela tiden varit noga med att säga att vi i första hand tycker att den här rättsliga prövningen och ansvarsutkrävandet ska ske i regionen, säger inrikesminister Mikael Damberg (Socialdemokraterna).

Om svenskar döms, kan de avtjäna straffen i Sverige?

– Det är en senare fråga. Det blir väldigt spekulativt. Vi får återkomma när de kurdiska representanterna kommit längre i sitt arbete, säger Damberg.

Hur ska ni se till att rättegångarna blir rättssäkra?

– Vi jobbar framför allt via internationella organ som försöker stödja de kurdiska myndigheterna med vad de de måste tänka på och med kraven de måste möta för rättssäkerheten, säger Damberg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning