IS: 500 ungdomar på fest i Helsingfors – borgmästare Vapaavuori "ursinnig"

En fest som lockade 500 personer – främst unga – upprör politiker och tjänstemän. Genrebild. Bild: Timo Kari

På fredagskvällen samlades hundratals ungdomar på en konsert i Helsingfors. En video visar att både munskydd och säkerhetsavstånd lyste med sin frånvaro.

I festlokalen Telakka på Ärtholmen ägde evenemanget Sefa Sound&Rush rum på fredagen. Olika artister uppträdde mellan klockan 17 och 22.30.

En video från konserten väcker ändå starka känslor bland tjänstemän och politiker.

"På en sådan här fest finns en massiv risk för corona. Ansvarslöst. När epidemin sprider sig lider ansvarsfulla företagare, restauranger och hela samhället", skriver riksdagsledamot Aki Lindén (SDP) på Twitter.

Lindén bifogar även en video från lokalen.

Även Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori fördömer festen i ett uttalande på Twitter under lördagen. Han säger att en sådan här fest "gör honom ursinnig", och han tillägger att "festen ska utredas".

Även vice borgmästare Nasima Razmyar är upprörd.

"Om det här stämmer, så måste vi få ett slut på det genast. Det här är grovt och ansvarslöst", skriver hon i en tweet.

Och videon verkar vara äkta, enligt Ilta-Sanomat. Tidningen har kontaktat Niko Hallamäki, som ansvarar för Telakka. Han slår ändå ifrån sig kritiken.

– Det där är 30 sekunder av ett evenemang som pågått i fem och en halv timme, säger han till Ilta-Sanomat och tillägger att folk knappast var lika nära varandra hela tiden.

Han menar att reglerna tillät de 500 besökare som var i Telakka på fredagen. Regionförvaltningsverket har en maxgräns på 550 personer, medan Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att folkmassorna är mycket mindre än så.

Den stora salen i Telakka är 60 meter lång och 20 meter, vilket enligt Hallamäki ger 2,5 kvadratmeter per person i publiken.

"Sänker publikgränsen"

Evenemanget fortsätter på lördagen.

Inför det skriver Jan Vapaavuori att han kontaktat arrangörerna och regionförvaltningsverket angående festen.

"De hade även ett eget möte efteråt. Uppenbarligen sänks publikgränsen för i kväll och övervakningen intensifieras. Alla har nu ansvar för att vi inte behöver ta till strängare restriktioner", skriver han på Twitter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning