Irma pryglar Florida – flyende lämnar spökstäder efter sig

De flesta människor i Miami håller sig inomhus samtidigt som orkanen Irma närmar sig fastlandet. Bild: Lehtikuva/AFP/Chip Somodevilla

Kraftiga regn och tornadovindar slår mot södra Florida i takt med att orkanen Irma närmar sig. Vindbyar med orkanhastighet har uppmätts i Florida Keys.

Vindbyarna har redan nått orkanstyrka i Florida som väntar på att orkanen Irma ska dra över området. Orkanen har lämnat Kuba och närmar sig Florida över havet.

Irma klassas nu som en orkan i kategori fyra på en femstegsskala. Orkanens centrum väntas nå Key West i Florida klockan sju på morgonen lokal tid, alltså på eftermiddagen finsk tid.

Orkanen hade redan försvagats till kategori tre men fick ny styrka och är tillbaka i kategori fyra.

De kraftigaste vindarna har mätts på Florida Keys-öarna som ligger först i vägen för Irma. Där har vindarna mätt 33 meter i sekunden, enligt orkancentret. Det motsvarar vindstyrkan för orkaner i den svagaste klassen, kategori ett.

Irma väntas slå till först mot Florida Keys och senare mot Cape Coral eller Fort Myers. Sedan väntas orkanen törna mot kusten när Tampa Bay.

Tomma hem, fulla nödinkvarteringar

Bostadsområdena i Florida har tömts på folk och vägarna stockats till när människor flyr den annalkande stormen.

Över sju miljoner människor i flera delstater har uppmanats fly stormen. Kring 70 000 har sökt sig till nödinkvarteringar.

En del av nödinkvarteringarna har redan fyllts och tvingats anvisa folk till andra inkvarteringscenter.

På lördagskvällen lokal tid hade 29 sjukhus och nästan 300 vårdhem meddelat om evakuering. Patienter har flyttats från de värsta riskområdena till sjukhus i områden som bedömts vara tryggare.

Dessutom har nödinkvarteringsplatser inrättats för personer som behöver särskild vård och 5 000 personer har sökt sig till dem.

Över 160 000 utan el

Över 160 000 hushåll och företag saknar ström, uppger elbolaget Florida Power and Light. Elavbrotten uppskattas bli flera dagar långa, ställvis kan de pågå i veckor.

Den amerikanska katastrofmyndigheten Fema uppger att miljontals Floridabor kan tvingas klara sig utan el.

Florida Power and Light uppskattade tidigare att elavbrotten i dess nät kan bli historiskt omfattande.

– Vi tror att vi kan stå inför de mest omfattande reparationsarbetena i elnätet i USA någonsin, säger bolagets talesperson Chris McGrath till nyhetskanalen CNN.

Guvernören rädd att Irma underskattas

Floridas guvernör Rick Scott befarar att invånarna i delstaten underskattar orkanens styrka. Han oroar sig i synnerhet för att folk inte ska komma ihåg att akta sig för det stigande havsvattnet. Han påminner Floridaborna om att stormfaran inte är över när vindarna mojnar utan att också vattenmassorna utgör livsfara.

I sydvästra Florida väntas havsytan stiga snabbt med upp till 4,5 meter. Fenomenet kallas stormflod.

– Den här typen av stormflod är förödande och kan dränka era hus, säger Scott.

– Tro inte att stormen är över när vinden mojnar. Stormfloden följer och den är dödlig.

I södra Florida har dessutom en tornadovarning utfärdats.

Folk stannar trots evakueringsuppmaning

Flera evakueringsuppmaningar till trots har folk stannat kvar i de värsta riskområdena såsom Florida Keys. Det är okänt hur många det rör sig om.

De som vägrat evakuera kan söka sig till nödinkvarteringar som öppnats i bland annat skolor. Men nödinkvarteringarna har ingen service och ingen personal.

Myndigheterna har försökt klargöra för dem som stannar att de inte kan få snabb hjälp vid katastrof.

Bild: TT

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning