Monsterorkanen Irma drar in över Florida Keys – Trump: Fly från området

Monsterorkanen Irma är nu framme vid ögruppen Florida Keys. Tiotusentals människor har kurat ihop sig i skyddsrum i Florida i väntan på ovädret, som under natten tilltagit i styrka. "Vidta genast åtgärder för att rädda ditt liv!", varnar väderinstitutet NWS.

Dagen gryr i den amerikanska delstaten Florida, samtidigt som Irma slår till med full kraft. Orkanens öga befinner sig nu enligt internationella nyhetsbyråer två mil sydost om Key West, omkring 25 mils bilväg söder om Miami.

"Det här är en extremt farlig, livshotande situation!", skriver USA:s meteorologiska institut NWS kontor i Key West i ett varningsmeddelande, samtidigt som man uppmanar folk som är kvar i området att genast vidta åtgärder för att rädda sina liv.

Kraftiga regn och tornadovindar slår mot kusten. Under natten amerikansk tid rapporterade det amerikanska orkancentret NHC vindar med en hastighet på 58 meter per sekund.

– Jag svettas i kväll. Jag är livrädd, säger 60-åriga Carol Walterson Stroud till nyhetsbyrån AP.

Walterson Stround befinner sig i Key West, där hon tagit sin tillflykt till ett äldreboende tillsammans med sin make, barnbarn och hund.

Hotar västkusten

Ovädrets framfart hotar nu främst staden Saint Petersburg på Floridas västkust, enligt den senaste prognosen. Orkanens öga tros inte längre dra in över Miami eller Tampa. Saint Petersburg, med omkring en kvarts miljon invånare, har inte drabbats av någon kraftig orkan på nästan ett sekel.

Om Irmas öga fortsätter att färdas över det varma vattnet i Mexikanska golfen kan orkanen öka ytterligare i vindhastighet innan den åter drar in över land. 6,3 miljoner människor omfattas av en evakueringsorder som de amerikanska myndigheterna har utfärdat för att skydda befolkningen från ovädret, enligt AP.

Mer än 170 000 bostäder och företag i Florida rapporteras ha förlorat strömmen. I Key West och på andra orter har tiotusentals av dem som inte följt myndigheternas evakueringsuppmaningar samlats i skyddsrum.

Trump: Fly

USA:s president Donald Trump uppmanar människor som fortfarande befinner sig i Irmas väg att fly. Han kallar Irma "en storm av enorm destruktiv kraft" och ber alla i dess väg att följa instruktioner, ta sig därifrån och inte oroa sig för sina ägodelar.

– Egendom går att ersätta, till skillnad från liv. Säkerheten måste komma i första hand, säger Trump i en video som han har lagt upp på Twitter.

Han säger att hans administration övervakar situationen dygnet runt och står i ständig kontakt med borgmästare och andra tjänstemän i de drabbade områdena.

José drar sig bort

De senaste dagarna har Irma skapat enorm förstörelse när orkanen dragit fram över mindre öar i Karibien, såsom Saint-Martin, Barbuda och Anguilla. Det rapporteras om över 20 döda.

Orkanen José som följde i Irmas spår och hotade att slå mot de redan hårt drabbade öarna har dragit sig bort från Leewardöarna i nordöstra Karibien och väntas minska i styrka under de närmaste dygnen, rapporterar Reuters med hänvisning till NHC.

Bild: TT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03