Irlands premiärminister om abortlagarna: Vi skriver historia

Bild: AFP-Lehtikuva/Barry Cronin

"Det ser ut som att vi skriver historia", skriver Leo Varadkar, Irlands premiärminister och ja-förespråkare i folkomröstningen om ändring av abortlagarna.

Han syftar i sitt Twitter-inlägg på två vallokalsundersökningar, som båda tyder på en promenadseger för att lätta på lagstiftningen. Enligt de två mätningarna i irländska medier blir resultatet nästan 70 procent ja mot drygt 30 procent nej. Rösträkningen inleds klockan nio på lördagsmorgonen, och det officiella resultatet väntas stå klart under eftermiddagen.

Folkomröstningen handlar om det åttonde tillägget i den irländska grundlagen, som jämställer fostrets och kvinnans "rätt till liv". Irland har en av de strängaste abortlagstiftningarna i världen, med förbud mot abort även vid våldtäkt och incest. Fram till 2013 var förbudet totalt, men sedan dess tillåts proceduren i de fall där kvinnans liv är i fara. Många irländska kvinnor reser utomlands för att göra abort, de flesta till Storbritannien.

Bland de yngsta väljarna, mellan 18 och 24, tycks stödet för liberalare lagar ha varit massivt. 87 procent röstade ja, enligt en mätning i Irish Times, återgiven av nyhetsbyrån AFP. Äldre väljare röstade tvärtom i hög grad mot ett avskaffat förbud.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03