Irländare ny ordförande för Eurogruppen – Vanhanen vill inte kommentera röstningen

Luxemburgs Pierre Gramegna, Spaniens Nadia Calviño och Irlands Paschal Donohoe ställde upp i ordförandevalet och Eurogruppen valde Donohoe. Bild: Javier Soriano/Lehtikuva

Finansminister Matti Vanhanen (C) varnar för att Finland kan drabbas av en utdragen ekonomisk kris om exporten inte återhämtar sig.

Euroländernas finansministrar har valt irländaren Paschal Donohoe till ordförande för Eurogruppen före förhandsfavoriten Nadia Calviño från Spanien. Luxemburgs Pierre Gramegna ställde också upp i valet, men tog sig inte vidare till en andra röstningsrunda.

Den tidigare ordföranden Mário Centeno från Portugal avgick tidigare som finansminister och lämnade också därmed ordförandeposten i Eurogruppen.

– Donohoe är väldigt kompetent och en av de mest erfarna kandidaterna. Men jag är glad att vi hade tre väldigt kompetenta kandidater som var redo att ta emot det väldigt arbetskrävande uppdraget som ordförande, säger finansminister Matti Vanhanen (C).

Vanhanen poängterar att beslutet var enhälligt. I själva verket var det ändå frågan om en omröstning, men enligt Vanhanen har eurogruppen kommit överens om att man inte går ut med information om röstningen.

– Det är inte ett enkelt beslut att ställa upp för det här uppdraget vid sidan om den egna ministerposten. Jag ser det inte som en fördel för det här systemet om man öppet skulle berätta för publiken i hemlandet att den egna kandidaten endast fick så och så många röster. Målet är att välja en ordförande som har alla medlemsländers förtroende. Det är orsaken att omröstningen inte är öppen.

Finansminister Matti Vanhanen (C) vill inte kommentera valprocessen. Bild: SPT

Vanhanen lyfter fram Europeiska kommissionens ekonomiska prognos som en av de mest centrala frågorna för mötet.

– Finlands ekonomi förutspås krympa med över 6 procent, vilket ligger i linje med Finansministeriets prognos. Länder som har drabbats hårt av krisen som Italien och Spanien drabbas också hårt ekonomiskt och deras ekonomier krymper med över 10 procent. Att Finland inte drabbas lika hårt handlar om att vi har lyckats hantera krisen ganska väl.

Däremot förutspås Finlands återhämtning vara den långsammaste i EU, med en tillväxt på endast 2,8 procent nästa år. Enligt Vanhanen beror det främst på att Finlands ekonomi i så hög grad bygger på export av investeringsvaror.

– Det här för tankarna till finanskrisen som ledde till en lågkonjunktur för investeringar på Finlands exportmarknad. Investeringar är centrala för Finlands export och nu ser det väldigt dystert ut. Den ekonomiska krisen är inte över.

– För Finland är det viktigt att våra främsta exportmarknader återhämtar sig snabbt från den ekonomiska krisen så att vår export kan komma tillbaka till den tidigare nivån.

På torsdagen gick Centerns riksdagsledamot Jouni Ovaska ut med ett ställningstagande om att Finland måste vara redo att fälla förslaget om en återhämtningsfond på 750 miljarder om Finlands förhandlingslinje inte bär frukt. Vanhanen svarar inte direkt på frågan om Finland borde fälla hela stödpaketet.

– Finland stödjer inte förslaget i sin nuvarande form. Men det är riksdagen och stora utskottet som slår fast Finlands linje.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning