Irland ska folkomrösta om abort

Motståndare. En antiabortdemonstration i utanför parlamentet i Dublin juli 2013. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Peter Muhly

Irland kommer att hålla en ny folkomröstning i abortfrågan 2018, meddelar landets regering. Landet har i dag en abortlag som förbjuder abort under nästan alla omständigheter.

En kvinna som gör en olaglig abort riskerar 14 års fängelse.

Enligt regeringens besked ska folkomröstningen hållas i maj eller juni 2018 – bara någon månad före ett planerat påvebesök i augusti, då påve Franciskus ska delta i ett världsfamiljemöte.

Varje år åker tusentals irländska kvinnor utomlands för att avbryta havandeskap; de flesta åker till England.

De senaste åren har opinionsmätningar gett vid handen att stödet växer för att tillåta aborter eller i varje fall mildra lagstiftningen. Det stränga abortförbudet har också fått kritik från FN-håll.

Katolska kyrkan har förlorat i anseende på senare år, inte minst genom flera skandaler med etiska förtecken. Att irländarnas åsikter blivit mer liberala märks också i andra frågor. 2015 röstade irländarna för att tillåta vigslar mellan par av samma kön.

Demonstration i Dublin 2012 till stöd för rätten till abort. Fallet som väckte opinion den gången var den indiska tandläkaren Savita Halappanavar, som nekades abort trots komplikationer under graviditeten och miste livet. Arkivbild.

Foto: Shawn Pogatchnik/AP/TT

http://tt.se/media/image/sdltb296847

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning