Iranskt flyg tvingades nödlanda på motorväg

Det iranska trafikflygplanet sladdade ut på en motorväg intill flygplatsen i Bandar-e Mahshahr efter att misslyckats med att landa på landningsbanan. Bild: Mohammad Zarei/TT-AP

Ett trafikflygplan hamnade mitt på en motorväg efter att misslyckats med att landa på flygplatsen i staden Bandar-e Mahshahr i sydvästra Iran.

Piloten inledde landningen för sent och missade därför landningsbanan, säger den regionala luftfartsmyndighetens chef enligt statlig tv.

En av passagerarna vittnar om att flygplanets bakhjul tycks ha slitits loss och att planet släpat mot marken innan det stannat ute på motorvägen.

Samtliga 135 passagerare rapporteras dock vara oskadda.

Planet, som tillhör det iranska flygbolaget Caspian och tillverkats av amerikanska McDonnell Douglas, anlände från huvudstaden Teheran.

Iran planerade att uppgradera sin slitna flygplansflotta då USA:s sanktioner lyftes efter att landet 2015 slöt det så kallade kärnenergiavtalet med stormakter. Men sedan USA:s president Donald Trump drog sig ur avtalet 2018 och återinförde sanktioner har licenser för bolagen Boeing och Airbus att sälja trafikflygplan till Iran dragits in.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning