Iranier firar 40 år sedan islamistisk revolution

Bild: Lehtikuva/AFP

Tusentals iranier samlades på fredagen vid ayatolla Ruhollah Khomeinis mausoleum i huvudstaden Teheran för att högtidlighålla 40-årsjubileet av revolutionen i landet.

Den 1 februari 1979 blev ayatolla Ruhollah Khomeini mottagen som en hjälte när han återvände till det revolterande Iran från exil i Frankrike.

Shahen av Iran förvisade Khomeini 1964 och den islamiske ledaren tillbringade merparten av de kommande åren i grannlandet Irak. Khomeini hade från sin exil blivit en samlande symbol för både religiös och politisk opposition mot den styrande shahen i Iran.

1978 utvisades han från Irak och flyttade till Frankrike. Från en ort utanför Paris styrde han den senare delen av revolutionen som resulterade i att den USA-stödda shahen störtades och Iran blev en islamisk republik.

Efter revolutionen infördes en fundamentalistisk islamistisk politik och under ledning av ayatolla Khomeini inleddes förföljelse av stora grupper av oliktänkande och minoriteter.

De styrande är angelägna om att upprätthålla bilden av en revolution som befriade det iranska folket från den hårdföre shahen och årsdagen av Khomeinis återkomst, och shahens flykt från landet firas varje år under 11 dagar, från den 1 till den 11 februari.

Jubileumsceremonin startade på fredagen vid mausoleet klockan 9.33 lokal tid, vilket är den exakta tidpunkt som Khomeinis plan landade på Teherans flygplats när han återvände till Iran 1979.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning