Iran: Vi har konfiskerat en brittisk oljetanker

Grace 1 (till höger) i vattnen utanför Gibraltar den 4 juli. Bild: Marcos Moreno/TT-AP

Det iranska revolutionsgardet säger i ett uttalande att den brittiskflaggade svenskägda tankern Stena Impero konfiskerats av Iran, rapporterar statlig tv. Revolutionsgardet är en gren av Irans försvarsmakt.

Fartyget var på väg till Saudiarabien när det beslagtogs på fredagen. Den brittiska regeringen skriver i ett uttalande att den "utvärderar rapporter om en händelse i Persiska viken", rapporterar The Guardian.

Det svenska rederibolaget Stena Bulk bekräftar att fartyget Stena Impero närmades av "oidentifierade mindre båtar och en helikopter" i Hormuzsundet vid klockan 18 finsk tid. Fartyget befann sig då på internationellt vatten.

"Vi kan för närvarande inte kontakta fartyget", skriver företaget i ett uttalande.

23 personer befinner sig ombord på fartyget. Enligt Stena Bulk finns inga rapporter om att någon har skadats.

Har gått in på iranskt vatten

Erik Hånell är vd för rederiet Stena Bulk som äger det konfiskerade fartyget.

– Vi håller på att undersöka exakt vad det är som skett. De har gått in på iranskt vatten av någon anledning, säger Erik Hånell till TT.

Beskedet från revolutionsgardet kommer sedan Gibraltars högsta juridiska instans beslutat att en iransk oljetanker som beslagtagits i Gibraltar efter misstankar om att den var på väg till Syrien med olja i strid med EU:s sanktioner får hållas kvar i ytterligare 30 dagar, skriver nyhetsbyrån AFP.

Panamaflaggat fartyg beslagtogs

Supertankern Grace 1, med 2,1 miljoner fat olja ombord, stoppades av brittiska marinen och polisen i det brittiskkontrollerade territoriet den 4 juli. Iran förnekar att fartyget var på väg till Syrien och har kallat kvarhållandet "sjöröveri".

I torsdags beslagtog iranska revolutionsgardet det Panamaflaggade fartyget Riah som man anklagar för att ha smugglat bränsle i Persiska viken.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning