Iran vänder sig mot EU när USA inför sanktioner

Iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif vill ha besked om att EU står kvar vid att inte införa sanktioner mot landet. Arkivbild. Bild: LEHTIKUVA/AFP/ATTA KENARE

Iran vill nu försäkra sig om att EU står kvar vid sitt beslut att fortsätta köpa olja av landet och att behålla de bankrelationer som etablerats mellan parterna.

– Vi väntar fortfarande på att Europa agerar, säger landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif, enligt en iransk statlig nyhetsbyrå.

Uttalandet kommer bara ett par dagar innan nya amerikanska sanktioner mot landet införs, efter president Donald Trumps överraskande lappkast om kärnenergiavtalet med landet.

Zarif försvarade samtidigt EU:s beslut i torsdags att ge ekonomiskt bistånd till landet för att mildra effekten av de amerikanska sanktionerna.

Iran har hotat att lämna kärnenergiavtalet om överenskommelsen inte längre ger landet någon ekonomisk fördel.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46