Iran utlovar nytt stridsplan i veckan

Dåvarande presidenten Mahmud Ahmadinejad, i mitten, lyssnar när Qaher-313 visas upp vid ett evenemang i februari 2013. Nu utlovar försvarsministern att ett liknande plan ska visas i luften. Bild: TT/AP/Younes Khani

Iran kommer att visa upp ett nytt stridsflygplan, och kanske även något i robotväg, när landet i veckan firar försvarsindustridagen. Det hävdar försvarsminister Amir Hatami.

– Vår högsta prioritet har varit utvecklingen av vårt robotprogram. Vi är i ett bra läge, men vi måste fortsätta utvecklingen, säger Hatami enligt nyhetsbyrån Fars.

– Vi kommer att presentera ett plan på försvarsindustridagen. Folk kommer att få se det flyga, och se utrustning som anpassats för planet.

Just den fortsatta utvecklingen av avancerade vapen har varit ett av USA:s viktigaste klagomål när president Donald Trump hoppade av Irans atomavtal med västvärlden. Avtalet har dock mest fokus på atomteknik som kan fungera för militärt bruk, och omfattar inte exempelvis robotar utan kärnvapenmöjlighet.

Irans flygvapen är ganska nedgånget, och består av ryska modeller och några plan som köptes in från USA före revolutionen 1979.

2013 visades det inhemska stridsplanet Qaher 313 upp. Men planet har bara setts flyga på några suddiga bilder, och experter i väst har uttryckt starka tvivel kring projektet.

Försvarsindustridagen i Iran är på onsdag.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03