Iran: Om USA backar kan vi dra oss ur

USA:s president Donald Trump har hotat att överge kärnenergiavtalet. Arkivbild.Bild: TT/AP Photo/Andrew Harnik

Iran kan komma att överge kärnenergiavtalet om USA bestämmer sig för att dra sig ur, säger landets ambassadör i Storbritannien i en intervju.

– När USA har lämnat överenskommelsen betyder det att det inte finns någon överenskommelse kvar, säger ambassadören Hamid Baeidinejad i CNN-intervjun.

Trump är enligt flera källor redo att skrota avtalet, som förhandlades fram 2015 mellan Iran och USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina. Trump måste ge besked om sitt beslut den 12 maj.

Enligt avtalet lättas sanktioner mot Iran mot att landet reglerar sin utveckling av kärnenergiteknik, framför allt program som skulle kunna användas för att utveckla kärnvapen.

Baeidinejad säger att Iran utreder olika möjliga åtgärder för om USA lämnar avtalet. Ambassadören säger dock att landet inte skulle börja utveckla kärnvapen.

Iran har alltid nekat till att ha försökt utveckla kärnvapen, utan har sagt att kärnenergiprogrammet var för civila ändamål.

Europeiska ledare, bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron, har pressat Trump att stärka snarare än att överge kärnenergiavtalet.

Trump har kallat överenskommelsen "sinnessjuk" och "idiotisk", och vill se nya åtgärder för att hejda Irans robotprogram och regimens aktiviteter som anses stödja terrorism och militanta grupper.

I tisdags uppgav Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han hade nya "bevis" om en iransk kärnvapenplan som kan aktiveras när som helst.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00