Iran och kindpussar vid Macrons USA-besök

Iranavtalet skuggar festligheterna när presidentparet Trump står värdar för sitt första statsbesök på hemmaplan. Vid sidan av sedvanliga kindpussar har gästen, Frankrikes president Emmanuel Macron med hustru Brigitte, det otacksamma uppdraget att försöka övertala Trump att hålla fast vid kärnenergiuppgörelsen.

På tisdagens agenda står överläggningar och – överläggningar. Macron och Trump kommer att dra sig undan till Ovala kontoret och efter en stund kalla in sina rådgivare och andra. Sedan bryts programmet ett slag, då Trump ska äta lunch med försvarsminister Jim Mattis. Och på kvällen väntar statsbankett med underhållning i Vita huset.

Rustningsspiral?

Macrons övertalningsuppdrag understöds av bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som anländer till USA på fredag. Men det är ändå lika omöjligt som att "dra en kanin ur hatten", konstaterar nyhetskanalen CNN, vars regeringskällor säger att Trump i princip bestämt sig för att dra sig ur det globala kärnenergiavtalet med Iran.

– De håller en dörr öppen för att stanna för den händelse att européerna kan få Iran till eftergifter, säger källan.

Uppgifterna om att Trump dömt ut avtalet har fått Iran att svara med ilska. Många befarar att oenigheten kan leda till en rustningsspiral. Macron försvarar dock skrivningen.

– Är avtalet perfekt, och är det en perfekt del av vår relation med Iran? Nej, säger Macron i en intervju med Fox News Sunday.

– Men vad gäller atomfrågan, vad har vi som bättre alternativ? Jag ser inte något.

Inom EU hoppas många också att Macron ska få Trump att mjukna om USA:s nya ståltullar, där unionen har ett undantag som löper ut inom kort.

Planterade ek

Välkomstceremonin för paret Macron sker på tisdagseftermiddagen finsk tid. Med redan på måndagen togs Frankrikes president emot av sin amerikanske kollega med sedvanliga kindpussar och trädgårdsarbete.

Sedan Trump omfamnat Macron skyfflade de två ledarna lite jord i en trädplanteringsceremoni i Vita husets trädgård i Washington DC. Den späda ekplantan hade Macron med sig från Bois de Belleau, platsen för ett blodigt slag med 9 000 amerikanska dödsoffer i första världskriget.

Medelst helikopter och golfbil tog de sig sedan till middag på Mount Vernon, en egendom i Virginia som en gång i tiden tillhörde USA:s förste president George Washington.

Bild: TT/AP/Evan Vucci

de Gaulle 1960

Den goda stämningen mellan de två markeras av att kvällens statsbankett som hålls för Macron i Vita huset är den första under Trumps presidenttid. I USA poängteras att det är första gången på över 100 år som en president väntar över ett år med att hålla sin första sådana bankett.

Under onsdagen talar sedan Macron i kongressen, ett framträdande med historiska vingslag – samma datum 1960 höll Frankrikes dåvarande ledare Charles de Gaulle motsvarande tal för USA:s kongress, och förespråkade bland annat kärnvapennedrustning.

Här kan du läsa Juri von Bonsdorffs analys om besöket.

Melania och Donald Trump tillsammans med Brigitte och Emmanuel Macron i Vita husets trädgård. Bild: TT/AP/Andrew Harnik

Bild: TT/AP/Susan Walsh

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03