Iran ger Trumps inbjudan kalla handen

USA:s president Donald Trump under tisdagens kampanjmöte i Tampa, Florida. Bild: TT/AP/Chris O'Meara

Donald Trump förutspår att ett möte mellan USA och Iran skulle kunna vara nära förstående – en uppfattning som dock inte delas av Iran. Relationen mellan de två länderna har varit ovanligt turbulent de senaste veckorna.

– Jag har en känsla av att de kommer att tala med oss ganska snart, sade Trump vid ett kampanjmöte i Tampa, Florida i tisdags.

Från Irans håll verkar man dock inte särskilt imponerad över Trumps utspel.

"Hot, sanktioner och PR-trick kommer inte att fungera", skriver landets utrikesminister Javad Zarif på Twitter och påpekar samtidigt att regeringen i Washington får skylla sig själv för att den valde att dra sig ur kärnavtalet.

Den amerikanske presidentens uttalande kommer i en period av starka spänningar och turbulens mellan de två länderna. Så sent som förra veckan angrep Trump Irans president Hassan Rouhani på Twitter och varnade honom i skarpa ordalag för att hota USA.

I måndags var dock tonläget från Trump ett annat då han sade sig vara beredd att träffa Rouhani för ett "förutsättningslöst" möte. Det något oväntade utspelet kom under en presskonferens tillsammans med Italiens premiärminister Giuseppe Conte i Vita Huset.

Tidigare i år beslöt Trump att USA skulle dra sig ur det internationella kärnenergiavtalet med Iran från 2015. Han krävde samtidigt nya sanktioner mot Iran.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning