Iran fortsätter öppna samhället

Irans president Hassan Rohani. Arkivbild. Bild: TT-AP-Den iranska presidentens kansli

Iran drabbades hårt av coronapandemin och stora delar av samhället stängdes i mars. Nu fortsätter landet att lätta på restriktionerna.

Museer och historiska platser öppnar på söndagen, säger president Hassan Rohani i statlig television.

Under måndagen kommer religiösa helgedomar att öppna. Besökare måste hålla avståndet till varandra, använda munskydd samt ta med egna bönemattor, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Isna.

Helgedomarna kommer att vara öppna sex timmar om dagen.

Rohani säger även att alla statsanställda som har arbetat hemifrån ska återgå till sina arbetsplatser lördagen den 30 maj.

Sedan tidigare har moskéer öppnats. I förra veckan meddelade Rohani att restauranger skulle öppna efter ramadan och att universiteten slår upp dörrarna igen den 6 juni.

Enligt den senaste officiella statistiken har 7 359 dödsfall med koppling till corona registrerats i Iran och närmare 135 000 personer har smittats. Oppositionella grupper har uppgivit betydligt högre dödssiffror.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning