Iraks parlament vill kasta ut alla USA-ledda styrkor – Nato kallar till extramöte

Demonstranter i irakiska Najaf protesterar mot att landet blir arena för konflikten mellan Iran och USA. Bild: Haidar Hamdani

Iraks parlament har antagit en resolution som kräver att regeringen avlägsnar den USA-ledda koalitionen ur landet.

Enligt resolutionen ska regeringen säkerställa att de utländska styrkorna förbehållslöst inte längre får utnyttja Iraks mark, luft och vatten.

När parlamentet samlades på söndagen i en extrainsatt session krävde Iranvänliga ledamöter en omröstning om att kasta ut USA:s militär från landet. Bakgrunden är fredagens amerikanska drönarattack nära huvudstaden Bagdad, där den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades tillsammans med den tongivande irakiske milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis.

"Bäst för Irak"

– Antingen röstar vi om att ockupationsstyrkorna ska lämna landet eller så fortsätter vi leva i underkastelse, berövade vår vilja och vår värdighet, sade ledamoten Ahmad al-Kinany från Fatah, en politisk allians med kopplingar till den dödade al-Muhandis miliskoalition, före omröstningen.

Till skillnad mot lagar är parlamentariska resolutioner inte bindande för regeringen. Men den här kommer sannolikt att beaktas, skriver Reuters, eftersom premiärminister Adil Abd al-Mahdi har bett parlamentet att rösta emot utländsk militär närvaro i landet.

– Trots de interna och externa svårigheter som vi kan stå inför, är detta principiellt och praktiskt bäst för Irak, har han sagt.

Extrainsatt Natomöte

Försvarsalliansen Nato kallar in till ett extramöte på måndag för att dryfta utvecklingen i Irak och i Mellanöstern, rapporterar nyhetsbyrån NTB och den norska tidningen VG.

Krismötet, som troligen hålls i Natos högkvarter i Bryssel, kallades samman sedan Iraks parlament uppmanat landets regering att avlägsna utländska trupper ur landet.

– Generalsekreterare Jens Stoltenberg har beslutat att kalla in det nordatlantiska rådet till möte efter samtal med de allierade. Situationen i Mellanöstern ska diskuteras, säger en talesperson till VG.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har kallat till extra insatt möte på måndag om läget i Mellanöstern. Bild: Yasser Al-Zayyat/AFP-Lehtikuva

Mötet ska hållas på ambassadörsnivå.

Ber FN fördöma

Efter den dödliga amerikanska attacken har normalt rivaliserande shiitiska ledare på ett ovanligt vis slutit upp bakom kravet på att USA:s militär måste ut ur Irak.

– Vi har våra egna styrkor som är kapabla att skydda landet, säger Ammar al-Shibli, en shiitisk parlamentsledamot som sitter i parlamentets utskott för rättsliga frågor.

På söndagen blev det också känt att Iraks utrikesdepartement skrivit brev till FN:s säkerhetsråd, där rådet uppmanas att fördöma "mordet" på Qassem Soleimani.

Fiendens fiende

Trots den mångåriga fientligheten mellan USA och Iran har Iranstödd milis och amerikanska soldater slagits tillsammans under Iraks krig mot terrorrörelsen IS åren 2014–2017.

USA deltog på den irakiska regeringens inbjudan och har utgjort en del av den internationella militärkoalition som förhindrat IS från att etablera sig i landet.

USA har omkring 5 200 soldater kvar i Irak, de flesta i egenskap av rådgivare.

Artikeln har uppdaterats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning