Irakiska kurder röstade om självständighet trots motstånd – i dag kommer resultatet

Iranska kurder håller upp den kurdiska flaggan i staden Bahirka. Bild: AFP / Lehtikuva / Safin Hamed

USA varnar att självständighetsomröstningen som hölls bland de irakiska kurderna i går kommer att leda till ökad instabilitet.

Enligt USA:s utrikesministerium är USA djupt besviket över att det självstyrande irakiska Kurdistan trotsade motståndet och lät ordna en folkomröstning.

Bland annat Iraks regering har kommit med skarpa protester mot folkomröstningen och den har stärkt motsättningarna mellan centralstyret och Kurdistan.

Den kurdiska ledaren Massud Barzani har sagt att de irakiska kurderna trots omröstningen vill se en dialog med centralstyret om hur problemen ska lösas.

I ett pressmeddelande säger USA:s utrikesministerium att USA:s historiska relationer till de kurdiska medborgarna i Irak inte äventyras av omröstningen, men att USA tror att den leder till större instabilitet i Kurdistan.

– Kampen mot jihadistiska IS är inte över och extremistgrupperna letar efter möjligheter att utnyttja instabilitet och osämja, skriver utrikesministeriets informatör Heather Nauert i pressmeddelandet.

– Vår fasta övertygelse är att alla parter bör delta i en uppbyggande dialog med syfte att utveckla samtliga irakiers farmtid.

Resultatet av kurdernas rådgivande folkomröstning väntas i dag.

Stängda gränser

Även Iran och Turkiet, som båda delar gräns med irakiska Kurdistan, motsätter sig folkomröstningen. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade i går att Turkiet stänger sig gräns till norra Irak på grund av folkomröstningen. Erdogan hotade också med att stoppa oljeexporten från irakiska Kurdistan.

Iran å sin sida meddelade att landet stänger sina land- och luftgränser till irakiska Kurdistan. Både Turkiet och Iran ser folkomröstningen som olaglig.

Den kurdiska folkgruppen är av hävd bosatt i Irak, Syrien, Turkiet och Iran. Kurdernas beräknas vara 25–35 miljoner till antalet. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning