Lukasjenko: Kan flyga migranter till Tyskland

Tusentals migranter befinner sig vid gränsen mellan Belarus och Polen. Omständigheterna är svåra, flera migranter har dött enligt hjälporganisationer. Bild: Oksana Manchuk/TT-AP

Om inte Polen förser de migranter som i flera dagars tid suttit fast vid Belarus gräns med en "humanitär korridor" till Västeuropa kan Belarus ta saken i egna händer och transportera dem vidare, enligt Belarus president Alexandr Lukasjenko.

"Vi skickar dem till München med våra egna plan, om det så behövs", säger Alexandr Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.

Enligt den belarusiske diktatorn arbetar man aktivt med att övertyga migranterna som fastnat vid gränsen till Polen att återvända till sina hemländer.

"Men ingen vill åka tillbaka", säger han.

Irak har meddelat att man planerar hämta sina medborgare som fastnat vid gränsen. På torsdag ska ett flygplan hämta de som vill återvända, meddelar regeringen som framhäver att det hela ska ske frivilligt. Enligt irakiska myndigheter rör det sig om 571 medborgare.

"Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt från Belarus", säger Ahmed al-Sahaf, talesperson för Iraks utrikesdepartement, till irakisk tv.

Får inte gå ombord

Den regelbundna flygtrafiken mellan Bagdad och Minsk avbröts i augusti. Men problemet ligger i att många migranter kunnat ta sig till Belarus genom att först åka till andra länder, som Turkiet, Qatar, Förenade Arabemiraten och Egypten, enligt al-Sahaf.

Belarus statliga flygbolag Belavia meddelar samtidigt att personer från Syrien, Irak, Yemen och Afghanistan inte längre ska tillåtas borda plan till Minsk från Förenade Arabemiraten. I Turkiet meddelade luftfartsmyndigheten i fredags att irakier, syrier och yemeniter inte tillåts flyga till Minsk.

Liknande beslut har tagits från flera flygbolag, efter påtryckningar från EU som hotat med att förbjuda de som transporterar migranter till Belarus från att landa i andra EU-länder.

Flera har dött

Tusentals migranter och flyktingar befinner sig just nu vid gränsen mellan Belarus och Polen i hopp om att ta sig in i EU. Under flera kalla nätter har människor sovit utomhus och minst elva personer har dött, enligt hjälporganisationer. Polen har utlyst undantagstillstånd vid gränsen och skickat dit omkring 15 000 soldater.

"Vi vill inte ha någon konflikt vid vår gräns. Det är bara till skada för oss", kommenterar Lukasjenko på måndagen, enligt Belta.

EU och många oberoende bedömare beskriver krisen som helt och hållet regisserad av Lukasjenko, som har ett horn i sidan till EU efter att ha belagts med sanktioner på grund av det riggade presidentvalet i fjol och de många gripanden och brutala våld mot demonstranter som följde.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning