IOK backar inte om OS – "Ingen anledning till drastiskt beslut"

Inga drastiska OS-beslut ska tas, enligt IOK. Arkivbild. Bild: Laurent Gillieron/Keystone via AP

Fotbolls-EM skjuts upp ett år på grund av coronaviruset. Men hur blir det med sommarens OS i Tokyo? Enligt Internationella olympiska kommittén IOK finns det ingen anledning att ta något "drastiskt beslut".

Det säger IOK i ett uttalande kort efter beskedet om EM-flytten.

I uttalandet säger IOK att det kan bli tal om ändringar i kvalen till OS, på grund av coronautbrottet, men att tanken fortsatt är att spelen ska genomföras som planerat i sommar med invigning den 24 juli.

– Medan 57 procent av platserna till OS redan är fyllda är 43 procent av OS-platserna ännu inte utdelade, skriver IOK i ett pressmeddelande.

– Det betyder att de nationella förbunden måste anpassa sina kriterier och sina kval till rådande omständigheter.

IOK meddelar att de länder som har kvotplats till OS kommer att få behålla dem. Man hoppas också att kvalturneringar hinner hållas innan OS.

– Om tävlingarna inte kan arrangeras måste vi beakta idrottarnas övriga resultat, skriver IOK.

Det kan handla om placeringar på rankinglistor vid en specifik tidpunkt eller resultat uppnådda vid specifika tävlingar. IOK preciserar inte vilka tävlingar det i så fall skulle handla om.

– IOK är övertygad om att alla utmaningar kan övervinnas tack vare den flexibilitet och solidaritet som idrottare, de nationella förbunden och de nationella olympiska kommittéerna uppvisat, skriver IOK.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning