IOK om Kina-kritiken: "Det är inte vårt ansvar"

OS i Peking avgörs i februari 2022. Arkivbild. Bild: Mark Schiefelbein / AP Photo

IOK:s vice ordförande John Coates svarar på kritiken om att IOK inte agerar mot Kinas inskränkningar av mänskliga rättigheter. – Vi har ingen möjlighet att säga till länder vad de ska göra, det är inte vårt ansvar, säger John Coates.

Kinas behandling av den muslimska minoriteten uigurer har varit särskilt föremål för kritik. John Coates, vice ordförande i Internationella olympiska kommittén, IOK, menar att man inte har mandat att agera.

– Vi måste respektera värdländernas självständighet, säger han.

Anklagelserna handlar om personer i muslimska minoriteter som hålls fängslade i Xinjiang-provinsen. Kinas regering har också anklagats för att inskränka mänskliga rättigheter i Hongkong.

– Vi har ingen möjlighet att säga till länder vad de ska göra, det är inte vårt ansvar, säger John Coates om anklagelserna.

Kritiska röster har uppmanat sponsorer att bojkotta eller hitta sätt att protestera mot de mänskliga rättigheternas tillstånd i Kina.

Bland annat har USA:s kongress frågat ut och anklagat flera stora företag. Man menar att bland annat Visa och Airbnb genom att sponsra OS i Peking står bakom de påstådda folkmorden av minoriteterna.

IOK och dess medlemmar bestämmer vem som står värd för mästerskapen. OS i Peking invigs den 4 februari nästa år och blir den andra olympiaden i Kina. Senast var 2008 när sommar-OS avgjordes i Peking.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning