IOK låter förbunden bestämma

Den ryska dopningsskandalen har kastat en mörk skugga över OS i Rio. Bild: Natalia Kolesnikova

Ryssland kastas inte ut från sommar-OS.Men det blir heller inte fritt fram för samtliga ryska idrottare att nå sina gulddrömmar i Rio de Janeiro. IOK låter respektive idrottsförbund ta beslut – och tidigare dopningsdömda ryssar tvingas stanna hemma.

Så fort den internationella antidopningsbyrån Wadas rapport om ryskt dopningsfusk publicerades för en vecka sedan restes frågan om huruvida Internationella olympiska kommittén (IOK) skulle ta beslutet att sparka ut Ryssland från OS som invigs om mindre än två veckor.

IOK:s tyske ordförande Thomas Bach reagerade starkt på innehållet, som avslöjade att Rysslands regering och säkerhetstjänst beordrat och mörkat rysk dopning inför och i samband med att landet arrangerat friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM förra året och uttryckte att IOK inte skulle tveka att utfärda hårdast möjliga åtgärder mot idrottare och organisationer som var inblandade.

Redan i juni tog det internationella friidrottsförbundet (IAAF) beslutet att inte tillåta ryska friidrottare i OS. Skulle IOK gå samma väg?

Upp till förbunden

På söndagseftermiddagen kom beskedet, som kan tolkas som en kompromiss. IOK kommer inte att stänga den ryska OS-truppen ute, utan låter de sommarolympiska idrottsförbunden (28 till antalet, inklusive IAAF som redan tagit beslut i frågan) själva ta beslut om eventuella avstängningar.

Samtidigt radar IOK upp en lång rad krav som både den ryska olympiska kommittén och de ryska idrottare som vill tävla i OS måste uppfylla.

– På det här sättet skyddar vi de rena idrottarna, genom de här tuffa kriterierna för alla ryska idrottare, sade IOK:s ordförande Thomas Bach.

– Först och främst skickar det ett tydligt meddelande: att de ryska idrottarna måste ta ett kollektivt ansvar för det system som har funnits. Å andra sidan är det också ett budskap av uppmuntran till de rena idrottarna, att de har möjligheten att visa att de är rena och att de då kan delta i OS och på så sätt fungera som positiva förebilder mot dopningen i Ryssland. De kan visa att man kan uppnå något i olympiska idrotter om man är ren.

OS i Rio de Janeiro invigs den 5 augusti.

Rättelse: I artikeln stod tidigare felaktigt att Thomas Bach är österrikisk. Han är tysk.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning