IOK försvarar maratonflytt: "Chockad av VM"

Svenskan Cecilia Norrbom fick läkarvård sedan hon brutit maratonloppet i VM i Doha Bild: Marie Carlsson/TT

OS-arrangören i Tokyo vill inte flytta maraton och gång till Sapporo, och föreslår starttider mitt i natten för att slippa hettan och den höga luftfuktigheten för maratonlöparna.

Men Internationella olympiska kommittén (IOK) försvarar planerna med att man måste tänka på de aktivas hälsa och välbefinnande.

– IOK blev chockat av vad vi såg från VM i Doha och vill inte att något liknande sker i Tokyo, säger John Coates, ordförande i IOK:s koordinationskommission.

Han säger att man har diskuterat starttider på 03.00 i maraton, men att det skulle vara opraktiskt ur transportsynpunkt och att det är svårt med tv-sändningar i mörker.

Även om maratonloppen och gångtävlingarna i friidrotts-VM i Qatar avgjordes vid midnatt påverkades många aktiva av värmen och luftfuktigheten och tvingades bryta.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning