IOK-chefen om ryska avstängningarna: "Tycker att vi har goda argument"

Thomas Bach Bild: AFP / Lehtikuva / Florian Choblet

De friades från dopningsanklagelserna, men blev ändå stoppade från OS-deltagande. Nu går de 13 ryska idrottarna en ny match i Idrottens skiljedomstol Cas.– Jag vill inte spekulera i utgången, men jag tycker att vi har goda argument, säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

Med två dagar kvar till OS-invigningen försöker de 13 aktiva, plus två ryska ledare, i sista stund få en biljett till Pyeongchang-spelen.

Bland de aktiva finns skidstjärnorna Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin liksom skeletonåkarna Alexander Tretjakov och Jelena Nikitina.

I förra veckan friades 28 ryssar från dopningsanklagelser kring OS i Sotji 2014. Internationella olympiska kommittén (IOK) meddelade ett par dagar senare att 13 av dem eventuellt skulle kunna få vara med i Pyeongchang-spelen.

Efter en granskning av IOK fick de dock kalla handen, ett beslut som de 13 aktiva nu överklagat till Cas.

"Vi får vänta"

Thomas Bach fick flera frågor i ämnet vid onsdagens presskonferens, men han ville inte ge sig in i några spekulationer.

– Förhandlingarna i Cas pågår. Vi får vänta på ett domslut och hoppas att det kommer snart. Mer än så vet jag inte.

Enligt ett pressmeddelande från Cas är det samma domare som friade ryssarna som nu ska ta ställning till IOK:s beslut.

Men innan Cas tar sig an dessa 13 aktiva och två ledare ska man fatta beslut kring de 32 idrottare som under tisdagen lämnade in överklaganden till Cas.

Dessa anses av IOK inte tillräckligt "rena" för att får ingå i en rysk OS-trupp. Förhören med de 32 idrottarna har precis inletts i Pyeongchang och ska fortsätta under torsdagen.

Då ska också de 15 som senast överklagade få sin sak prövad. Cas skriver i uppger att man kommer med ett utslag på torsdagskvällen eller senast på fredag morgon, lokal tid.

I december utdömde IOK livstidsavstängningar till 48 ryska idrottare, varav 28 friades i Cas, för dopningsbrott i samband med OS i Sotji 2014.

Tydligt regelverk

Den omfattande ryska dopningshärvan i Sotji har också lett till att Ryssland som nation stängts av från OS i Pyeongchang. 169 ryska idrottare, som har godkänts av IOK, får dock delta under OS-flagg som OAR (Olympiska aktiva från Ryssland).

På en punkt kan Bach dock ge ett klart besked. På en fråga om hur IOK ser på om en rysk medaljör springer ärevarv med en från publiken nedkastad rysk flagga, svarade Bach:

– Reglerna är väldigt klara att det inte är tillåtet. Bestämmelserna har tillkännagivits och till och med översatts till ryska. De olympiska aktiva från Ryssland har skrivit under ett uttalande där de accepterar regelverket. Vi kommer noga att följa upp så att de följer detta.

Efter anklagelser om massdopning under OS i Sotji 2014 stängde Internationella olympiska kommittén (IOK) av 43 ryska idrottare på livstid från OS.

I torsdags friades 28 av idrottarna av Idrottens skiljedomstol, Cas, som ansåg att bevisningen inte höll. Dessutom fick elva idrottare straffen sänkta till att gälla endast OS i Pyeongchang.

Efter de friande domarna sökte Ryssland OS-ackreditering för 13 idrottare och två ledare – vilket avslogs av IOK. De 15 har nu överklagat beslutet till Cas.

Ryssland som nation är avstängd från OS i Pyeongchang. Men 169 ryssar tillåts tävla som Olympiska aktiva från Ryssland (OAR).

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutning redan inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med. 118 stoppades, bland annat friidrottarna, en avstängning som kvarstår.

Den andra delen av rapporten kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning