IOK-basen hoppas på ny ren rysk generation

Thomas Bach. Bild: AFP / Lehtikuva / Fabrice Coffrini

Inga tråkiga dopningsöverraskningar i efterhand. Det är målet för IOK inför OS i Pyeongchang.Därför räcker blotta misstanken för att en rysk idrottare ska nekas plats i vinterspelen.

Längdskidåkaren Sergej Ustiugov och skidskytten Anton Sjipulin är två av de senaste "ryska offren" inför vinter-OS i Sydkorea.

Vid en presskonferens i Lausanne på onsdagen förklarade Internationella olympiska kommittén IOK:s ordförande Thomas Bach varför de två stjärnorna inte får åka till Pyeongchang.

– Vi vill inte ställas inför en situation under eller efter spelen då nya fakta kommer upp till ytan. Då skulle även rena idrottare misstänkliggöras, säger han.

Kan bli ambassadörer

IOK beslutade den 5 december att stänga av Ryssland från OS i Pyeongchang. Därefter har en oberoende undersökningspanel under ledning av Frankrikes före detta idrottsminister Valérie Fourneyron satt samman en inbjudningslista med rena ryska idrottare som ändå får chansen att tävla – dock inte under rysk flagg.

Bach menar att IOK vill värna om de uttagningsbara idrottarna.

– En ny och ung generation får chansen att bli ambassadörer för en ren rysk idrott, säger han.

IOK har fått skarp kritik från ryskt håll för besluten att porta vissa av idrottarna, till synes utan bevis, och för bristen på insyn i beslutsprocessen.

Ingen förödmjukelse

Utan att precisera vilka underlag som IOK bygger sina beslut på gav Bach hypotetiska exempel på vad som kan ligga bakom dem.

– Det kan handla om dna-avvikelser, avvikelser i idrottarnas blodpass eller att det pågår en utredning, säger han.

– Jag vill klargöra att vi inte är ute efter att förödmjuka Ryssland. Det handlar om att hitta en balans. Å ena sidan måste sanktionerna vara kännbara och tydliga och å den andra ska vi ge rena idrottare chansen att delta. Men det får inte finnas minsta misstanke eller tvivel. Det ligger förstås i IOK:s intresse men även i Rysslands intresse.

Den tyske IOK-basen hyllar undersökningspanelen:

– De har tagit sitt arbete mycket seriöst för att med säkerhet kunna fastställa att idrottarna som bjuds in att delta är rena, säger han.

Fakta

Ryska dopningsskandalen

43 ryska olympier har stängts av från OS på livstid och Ryssland har hittills tvingats lämna tillbaka tretton medaljer från Sotji 2014.

Den utbredda ryska dopningshärvan kom först upp till ytan inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutning redan inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med. 118 stoppades, bland annat friidrottarna – en avstängning som kvarstår.

Den andra delen av rapporten kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Flera av de avstängda ryska åkarna har kallat straffen för en skandal och 42 av 43 av dem har överklagat till Idrottens skiljedomstol Cas. Endast bobåkaren Maxim Belugin har låtit bli att dra ärendet vidare.

Utöver livstidsavstängningarna stoppas flera andra ryska idrottare som inte kunnat bevisa sin oskuld från att delta i OS i Pyeongchang, däribland skidåkaren Sergej Ustiugov och skidskytten Anton Sjipulin.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning