IOK-basen föreslår gentester under OS 2020

IOK-basen Thomas Bach föreslår gentester i arbetet mot dopning. Bild: Laurent Gillieron/AP/TT

Gentester kan komma att införas under OS i Tokyo nästa år. Det föreslår Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach under den internationella antidopningsbyrån Wadas kongress, skriver Inside the Games.

Testen skulle i sådana fall köras tillsammans med en annan typ av blodtester, där man testar torkat blod – ett annat nytt vapen i arbetet mot dopning.

– Den här nya strategin skulle kunna bli banbrytande för att upptäcka bloddopning veckor eller till och med månader efter att den ägd rum, säger Thomas Bach, som säger att om metoden godkänns av Wada kan testerna användas redan i Tokyo.

Bach menar att de nya metoderna även kommer att verka avskräckande.

– Vi vill att fuskare aldrig ska känna sig säkra, oavsett tid eller plats, säger han.

Även om den nya metoden inte skulle hinna bli klar att användas till OS nästa år planerar IOK att lagra tester från spelen för att kunna analysera dem när systemet är klart.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning