Investeringar i vården av deprimerade betalar sig mångfalt tillbaka

Bild: Mostphotos

Såväl de rika som de fattiga länderna borde investera mera i vården av deprimerade och ångestfyllda människor eftersom det också är ekonomiskt vettigt, konstateras i en internationell undersökning som har letts av Världshälsoorganisationen WHO.

Undersökningen publicerade på onsdagen i tidningen Lancet Psyciatry. Enligt undersökningen producerar varje dollar som har investerats i vården av deprimerade och ångestfyllda människor fyra dollar tillbaka i form av förbättrad hälsa och arbetsförmåga.

– Vi vet att det med tanke på hälsan och välmåendet är vettigt att vårda deprimerade och ångestfyllda människor. Den här undersökningen visar att det också är ekonomiskt vettigt, säger WHO:s generalsekreterare Margaret Chan i ett pressmeddelande.

Uträkningar har gjorts för åren 2016–2030 i 36 länder. Bland dem finns såväl utvecklings- som industriländer.

Enligt uträkningarna skulle en ökad satsning på vård kosta 147 miljarder dollar, det vill säga cirka 130 miljarder euro, under 15 år. Investeringen är dock lönsam eftersom arbetsförmågan och produktiviteten skulle öka med fem procent och producera 399 miljarder dollar, det vill säga över 350 miljarder euro. Dessutom skulle en förbättrad hälsa ge en ökad avkastning på 310 miljarder dollar, cirka 270 miljarder euro.

Det här är första gången som man utvärderar satsningar på vård av depressionen och ångestfylldhet inte bara med tanke på hälsan utan också på ekonomin.

Yle rapporterade tidigare om undersökningen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00