Investera i vårt framtida kapital

Genom att konkret uppmuntra till utbytesstudier på högskolenivå får vi folk i väg för att knyta vänskapsband, kontakter och världen börjar kännas lite mindre.

Mycket av Finlands styrka ligger i insikten om att vi är ett litet land, därför måste vi vara smarta och utnyttja de resurser vi har. I riksdagsvalet förra året snackades det om att Finland måste bli mera mån om att främja sin export, hur finländare borde börja läsa fler världsspråk och tidigare. För resten av världen är Finland en bild av mycket vacker rankningsstatistik inom utbildning, pressfrihet, frihet och stabilitet, men med en växande statsskuld och en åldrande demografi måste den bilden i fortsättningen upprätthållas med nya medel.

Ett sätt är att investera i vårt framtida kapital – den unga generationen. Vårt ekonomiska kapital är starkt förknippat med det vi är en del av, det vill säga Norden och EU, men förutsättningarna för en "post-Nokia"-framgångssaga är i fortsättningen ett utbyte av det vi håller på att glömma vikten av: ett mångsidigt kulturellt och socialt kapital. Genom att konkret uppmuntra till utbytesstudier på högskolenivå, uppmana att söka pågående internationella praktiker som Liberal Praktik, CIMO, Erasmus-program, får vi folk i väg för att knyta vänskapsband och kontakter, och världen börjar kännas lite mindre.

Så gick det med mitt år som praktikant i Washington D.C. där jag lärde mig känna människor från över 30 länder, och där jag fick värdefulla praktiska bilder och erfarenheter. Samtidigt vill jag att andra ska kunna göra detsamma, om än för den orsaken att det är bra för Finland att internationaliseras. Det behövs fler finländare, fler studerande, som genom sitt resande tillför mervärde och nya sätt att se på sin omgivning här hemma, som kan sälja och påverka idén om Finland. Ett exempel från politiken är Alexander Stubb.

Vi har inte alla svaren, men till skillnad från en stor del av världen har vi mycket möjligheter. Om riksdagspartierna kan enas om viljan att sätta fart på exporten, måste de också uppmuntra folk att känna till andra språk, kulturer och människor – en stark ekonomi, såsom demokrati, bygger på bildning och pluralism.

Så nästa gång då till exempel en minister åker utomlands med sin handelsdelegation för att främja Finlandsbilden, kunde de lika väl ta med sig också unga entreprenörer med mångsidig bakgrund för att möta andra unga, för att nå det vi vill bygga på: investeringar i Finlands framtid. Pengar växer inte på träd sägs det, men träd växer inte heller om man inte sår frön.

Robert Eklund Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning