Invandrarsonen som blev borgmästare i London

Sadiq Khan fick 57 procent av rösterna när London röstade. Bild: Justin Tallis

Från barndomen i ett enkelt bostadsområde till att som 45-åring styra en hel metropol. Londons nya borgmästare Sadiq Khan har gjort en anmärkningsvärd resa.

Det slutgiltiga valresultatet bekräftar att det blir Sadiq Kahn som får rollen som Londons nya borgmästare med 57 procent av rösterna.

Rivalen, mångmiljonären Zac Goldsmith, försökte koppla ihop honom med extremister men det gick inte vägen. Den 45-åriga människorättsjuristen som blev politiker, valdes på fredagen dessutom till den första muslimska borgmästaren i en västerländsk huvudstad.

Han varnade för en "rädslans politik" i ett tal till sina anhängare efter segern.

– Det här valet har inte varit utan kontroverser och jag är så stolt över att London i dag har valt hopp över rädsla, och enhet över delning, sade han i ett tal till sina anhängare efter segern.

Dagen före valet hyllade han staden London och dess stora mångfald.

– Det som är bra med den här staden är att du kan vara Londonbo med vilken tro som helst eller ingen alls, och vi tolererar inte bara varandra: vi respekterar, vi omfamnar och vi hyllar varandra.

Modern saga

Khans resa till stadshuset är som en modern saga. Han föddes 1970 i London av föräldrar som nyss hade anlänt från Pakistan och var det femte barnet i familjen med sju bröder och en syster.

Han växte upp i Tooting, ett etniskt blandat bostadsområde i södra London, och han sov i våningssäng tills han var 24. Den blygsamma bakgrunden fungerar bra i en stad som är stolt över sin mångfald och älskar en bra framgångssaga.

Khans far arbetade som busschaufför och hans mor som sömmerska. Vid 15 års ålder, under Margret Thatchers storhetstid, gick han med i Labourpartiet. Planen var från början att bli tandläkare, men en lärare som lade märke till hans talang för att debattera fick honom att söka sig till juridiken i stället.

Kvar i Tooting

Sadiq Khan bor fortfarande i Tooting med sin fru och parets två tonårsdöttrar. I parlamentet röstade han för homoäktenskap, vilket gjorde att han blev utsatt för dödshot.

Under borgmästarkampanjen fokuserade han på prisvärda hem för Londonbor och att inte höja transportpriserna i staden.

Han har själv sagt att en av de bra sakerna med London är att "om du jobbar hårt, och får en hjälpande hand, så kan du åstadkomma vad som helst". En av anledningarna till att han ville bli borgmästare är för att "det finns för många Londonbor som inte får den hjälp som jag fick."

Sadiq Khan föddes i London 1970. Hans föräldrar hade nyligen invandrat från Pakistan och Sadiq var femte barnet i en syskonskara av åtta.

Khan växte upp i Tooting, ett etniskt blandat bostadsområde i södra London. Han bor fortfarande kvar i där med hustrun Saadiya och två tonårsdöttrar.

Sadiq Khans pappa arbetade som busschaufför och mamman var sömmerska.

Khan är en duktig boxare och två av hans bröder är boxningstränare. Han fick tidigt försvara sig på gatorna mot rasistiska attacker.

Khan ville först bli tandläkare men en lärare som såg hans verbala begåvning fick honom att söka sig till juridiken. Som jurist specialiserade sig Khan på mänskliga rättigheter.

Khan gick med i Labourpartiet som 15-åring under den konservativa premiärministern Margaret Thatchers storhetstid. Han valdes till kommunalråd och 2005 blev han parlamentsledamot. 2008 utsågs han till minister i Gordon Browns regering.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning