Invandrarna tar inte våra jobb

Vi behöver mera arbetskraft, flera skattebetalare och nya innovatörer. Att invandrare kommer hit och tar våra jobb stämmer i de flesta fall inte. Ofta skapar de nya arbetstillfällen för oss.

I sin insändare "I trygga sannfinländska händer" i HBL (24.12.2019) ställer sig Samuel Sjövall kritiskt till tankarna i min tidigare insändare "Sanna finländare?" i HBL (18.12.2019). Sjövall påstår att mina argument beträffande Sannfinländarna är obefogade. Först och främst vill jag understryka att jag inte går till angrepp gentemot Sannfinländarna. De gör som de vill. Det som oroar mig är den stora andelen väljare partiet har.

Sjövall skriver att varje finländsk medborgare har rätt att ställa upp i riksdagsval, vilket jag aldrig har ifrågasatt. Jag hittar även andra bristfälligheter i hans argumentation; till exempel är jag väldigt intresserad av att veta hur öppen, liberal och globalistisk Sannfinländarnas politik är och hur de som parti jobbar för att bibehålla välfärden i landet.

Att tycka att ökad invandring inte skulle medföra problem är naivt enligt Sjövall, men jag betvivlar inte att exempelvis kriminaliteten skulle öka i takt med migrationen. Som det sägs dialektalt; röjten finns i alla länder. Samtidigt betvivlar jag fortfarande inte heller att de positiva aspekterna som en ökad migration medför skulle uppväga de negativa.

Vi behöver mera arbetskraft, flera skattebetalare och nya innovatörer. Att invandrare kommer hit och tar våra jobb stämmer i de flesta fall inte. Ofta skapar de nya arbetsplatser för oss. Fazer, Finlayson och Paulig är endast några exempel på finländska företag grundade av utländska förmågor.

En bättre integration av de nyanlända finländarna är viktig. Vi ska inte prioritera finländska medborgare när det gäller anställning. Vi ska inte heller prioritera invandrare. Vi ska prioritera dem som är bäst kvalificerade för den lediga tjänsten. Inte heller ska någon prioriteras utifrån sin bakgrund när det gäller vård, bostäder, lån och dylikt. Det handlar om mänskliga rättigheter.

Slutligen menar Sjövall att jag borde känna mig trygg i vårt land. Ingen kan avgöra hur någon annan känner sig. Det handlar inte om att jag inte trivs eller inte är stolt över mitt hemland. Jag älskar de nordiska länderna och jag vill bo i dem. Finland är inget undantag.

Det finns många saker vårt land har lyckats med. Utöver miljövården som Sjövall tar upp, är undervisningen och jämlikheten andra exempel. Kan vi inte bara fortsätta på samma spår? För det som skrämmer mig är den stora mängd hat, främlingsfientlighet och rasism som tydligen döljer sig bakom vår västerländska välfärdsstats fasad.

Liam Törnqvist Dragsfjärd

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning