Invandrare räddning för vården

I dag får frivilliga tyvärr inte ens mata patienter, utan det ska de egna göra. Men få av de egna har tid och möjlighet att komma och mata sina gamla.

Det har varit mycket tal i tidningarna om problemen med för lite personal i äldreomsorgen och regeringen har lagt fram förslag om bindande vårdarkvot.

Min mamma hade alzheimer och hon var de sista åtta månaderna på sjukhus innan hon dog 2005. Mamma var rullstolsburen så hon behövde hjälp med allt, också ätandet. På sjukhuset var det alldeles underbara sjukskötare och då jag var där ungefär fyra timmar varje dag fick jag också hjälpa till med andra patienter. Det var ett underbart arbete, när jag såg att jag faktiskt behövdes då det var så lite personal på avdelningen.

När mamma sedan gick bort fortsatte jag som frivillig. I dag får frivilliga tyvärr inte ens mata patienter, utan det ska de egna göra. Men få av de egna har tid och möjlighet att komma och mata sina gamla. Det finns alldeles för lite personal på vårdhemmen och sjukhusen för att de skulle ha tid att mata patienterna. Därför är det fint att vi har invandrare i dag som utbildar sig till hemvårdare, närvårdare och sjukskötare.

I många kulturer sköter man om och högaktar sina äldre personer, därför vill de också göra ett sådant arbete här där de får sköta om sådana människor som inte längre kan sköta sig själv.

Det är ett mycket tungt arbete och få av våra unga vill skola sig till att sköta gamla. Därför önskar jag av hela mitt hjärta att vi kunde sluta att vara fientliga mot invandrare och glatt välkomna dem till vårt land så att våra äldre människor kunde få bättre skötsel och ett värdigt liv under sin ålderdom.

Lilian Strömberg Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning