Invändning om Anastasie Mannerheim

Nadine och hennes familj bodde på Provender, ett stort gods som tillhört hennes mor, min mormor, Sylvia McDougall, sondotter till kommerserådet Henrik Borgström från Helsingfors.

Anastasie "Stasie" Mannerheim tillbringade sina allra sista år på ett ålderdomshem i Faversham, Kent, alltså inte Letchworth (HBL 6.12). I närheten av Stasie bodde min moster Nadine, som var gift med furst Andrej Romanoff, en medlem av tsarfamiljen. Nadine och hennes familj bodde på Provender, ett stort gods som tillhört hennes mor, min mormor, Sylvia McDougall, sondotter till kommerserådet Henrik Borgström från Helsingfors. Min moster var en stor Finlandsvän och en varm beundrare av general Mannerheim, som även gästat familjen på Provender. Nadine tog hand om och hjälpte Mannerheims dotter Stasie, som först tillsammans med väninnan Olive och senare ensam var en ofta sedd gäst på Provender. När Stasie dog, skötte Nadine om att hon blev begravd på Norton Church-kyrkogården invid Provender. Stasie är begravd bredvid medlemmar av familjen Borgström-McDougall-Romanoff, alltså inte "invid sin kära vän".

Diana E. Kaley Helsingfors Svar

Skribenten har rätt i det att Stasie tillbringade tid tillsammans med familjen Romanoff innan hon gick bort, och även begravdes i Kent. Att hon skulle ha blivit begravd bredvid Olive är en misstolkning av källorna från vår sida. Tack för rättelsen!

Anna Öhman och Veronica Aspelin historiker, Hissapodden

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning