I Sibirien sjunker husen allt djupare ner i marken och fylls med vatten – nu kräver invånarna att bli evakuerade

GER SIG INTE. Larisa Nojeva har kämpat i flera år för att evakueras från huset hon bor i. Den frusna marken under huset har tinat, vilket leder till att byggnaden sjunker ner i marken. Bild: Lotta Härdelin

Allt fler äldre hus i Sibirien sjunker ner i marken – enligt ryska myndigheter är 25 procent av de äldre husen redan förstörda. Men många invånare lever kvar i otjänliga bostäder eftersom de inte har någonstans att ta vägen. HBL har träffat en ensamstående mamma i Jakutsk som kämpar för rätten att bli evakuerad.

Larisa Nojeva har räddat två hemlösa katter, som är hennes ögonstenar. Väggarna i köket buktar ut på grund av fukten och tapeterna faller ofta ner. Bild: Lotta Härdelin

Kattungen jamar ynkligt. Den står i förstukvisten och vill gå ut, men vet inte hur den ska ta sig förbi den stora vattenpölen som breder ut sig över tamburgolvet.

– Så här har vi det hela sommaren. Ibland skickar myndigheterna ut folk som kommer och pumpar. Men efter fem minuter är vattnet tillbaka, säger Larisa Nojeva.

Hon lockar på katten. Den lyckas till sist skutta över pölen och springer ut på gården, som är övervuxen med högt gräs där folk har kastat ölburkar och plastflaskor. Lite längre bort står utedasset i beige plåt. Huset saknar rinnande vatten, vilket innebär att man får sitta på dasset utomhus även på vintern när det kan vara minus femtio grader.

Vi befinner oss i centrum av Jakutsk i östra Sibirien, en av världens kallaste städer vintertid. Den här gassande julidagen är det kring trettio grader varmt – men i trapphuset till det långa tvåvåningshuset luktar det rått och unket. Sommartid blir trapphusen fulla med vatten som inte går att pumpa bort, det rinner hela tiden till. Det beror på att huset står på evig tjäle, permafrost, som nu tinar upp.

OSTADIG GRUND. Flera av husen i Tjerskij har fått sprickor och blivit sneda då fundamentet ger vika, efter att den frusna marken tinat och sjunkit ned. Många hus har blivit utrymda. Bild: Lotta Härdelin

Huset, en tvåvåningsbyggnad i trä, håller bokstavligen på att sjunka ned i jorden. Fönstren på första våningen är redan i höjd med marken och byggnaden svankar på mitten som ryggen på en gammal häst.

För fem år sedan köpte Larisa Nojeva en bostad i det här huset för motsvarande ungefär 10 000 euro. Hon visste att byggnaden inte var i bästa skick, men hade som ensamstående inte råd med något bättre. Hon flyttade in med i dag tioåriga dottern Kira. Samma år reparerades vägen intill huset. Det ledde till att problemet med vatten i trapphuset förvärrades.

Larisa Nojeva kämpar för att hennes hus ska tas upp i ett statligt ryskt program för otjänliga bostäder. Innevånarna i sådana hus evakueras och erbjuds nya bostäder, medan de gamla husen rivs. Än så länge har hon inte lyckats. Flytta har hon inte råd med och att sälja bostaden går inte – det finns ingen som vill köpa en bostad i obeboeligt skick.

– Jag tjänar 25 000 rubel (cirka 360 euro) i månaden på reklambyrån där jag jobbar. Varje månad betalar jag av på lånet med 18 000 rubel. Det blir inte mycket kvar att leva på, säger Larisa, som är ensamstående förälder.

Jakutsk är enligt statistik en av världens kallaste städer. Vintertid var det tidigare vanligt med långa perioder med under minus femtio grader – men nu har klimatet ändrats. Vintrarna har blivit varmare och det snöar mer, vilket isolerar marken och gör att permafrosten tinar snabbare.

OBEBOELIGT. Golvet nere i trappuppgången i Larisa Nojevas hus är täckt av vatten, som ständigt rinner till. Det lönar sig inte att pumpa eftersom det aldrig blir torrt. Bild: Lotta Härdelin

Problem med att marken ger efter under hus är inte nytt i Sibirien. Ofta är det byggnadens egen värme som gör att permafrosten tinar. Nu för tiden byggs hus på pelare för komma runt problemet. Men klimatförändringen innebär att redan befintliga problem blir ännu mer akuta. I Larisa Nojevas kök och vardagsrum buktar väggarna och tapeterna rullar ihop sig, golven är sneda och vinda. Hon skäms så mycket att hon först inte vill visa oss sitt hem.

– Så här kan man inte bo. Jag har kämpat i fem år för att få flytta.

Enligt Ministeriet för undantagssituationer i Jakutskområdet är 25 procent av alla de äldre husen i de ryska arktiska områdena i praktiken förstörda av den tinande permafrosten. Ryska staten har startat ett program för att innevånare som bor i otjänliga hus ska få nya bostäder, men programmet framskrider långsamt.

KLIMATSKEPTIKER. Viktor Sjepelev, vice direktör för ryska Permafrostinstitutet, anser att vi går mot en ny istid. Han tror inte att klimatförändringen kan hindra det. Andra ryska forskare är av motsatt åsikt. Bild: Lotta Härdelin

Ryska forskare är av olika åsikt om hur allvarlig klimatförändringen är. På det statliga Permafrostinstitutet i Jakutsk medger vice direktören, geologen Viktor Sjepelev, att medeltemperaturen i Jakutsk har stigit betydligt.

– Under de senaste hundra åren har medeltemperaturen i världen höjts med 0,8 grader, i Jakutsk med 2,5. Medeltemperaturen för oktober månad var tidigare –10°C i Jakutsk, nu är den –3°C. Men marken fryser i alla fall. Jag tycker inte vi behöver ringa i alla varningsklockor.

Vad händer om medeltemperaturen blir plus tre? undrar jag.

– Då fryser marken inte längre. Men forskningen visar tvärtom att vi håller på att gå mot en ny istid. Enligt våra prognoser kommer vi att få en betydligt kallare period mellan 2018 och 2050. De här naturcyklerna är starkare än människan och det hon åstadkommer med sitt agerande.

I PERMAFROSTENS RIKE. Under ryska Permafrostinstitutet har man grävt ut en källare rakt ner i den frusna jorden. Tio meter ner i marken är det minus sju grader. Geografen Jurij Murzin förevisar en skalle av en bisonoxe från stenåldern. Bild: Lotta Härdelin

Permafrostforskaren Nikita Zimov på Nordöstra forskningsstationen i Tjerskij vid Ishavet håller inte med.

– Klimatförändringen är ett faktum. Många av våra forskare har valt sin linje när det gäller klimatförändringen och tar inte till sig nya kunskaper. De är vana vid att följa riktlinjer uppifrån, som man gjorde under sovjettiden, säger han.

Dock erkänner dagens ryska statsledning klimatförändringen. Ryssland har skrivit på Parisavtalet.

Jakutsk är en av världens kallaste städer. Rekordet sattes år 1901 då man mätte –74,4 °C. Medeltemperaturen i januari är –38,6 °C och i juli 19,5 °C. Den starka kontrasten beror på att Jakutsk har en extrem form av inlandsklimat.

Cirka 65 procent av Rysslands yta är täckt av permafrost. I sibiriska städer har man under de senaste tjugo åren börjat bygga hus på pelare för att undvika att värmen av huset får den frusna jorden att tina och sjunka ned.

Vattenledningar i Sibirien byggs ofta ovanför marken, eftersom de annars kan få permafrosten att töa upp. Många vägar är i dåligt skick på grund av att de tinar upp varje sommar och sedan fryses på nytt under vintern. Vattnet sjunker ofta ojämnt, vilket leder till gupp.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning