Intresset för HU:s internationella program rasade

Helsingfors universitet tappar internationella studenter efter att terminsavgifter infördes. Bild: Lehtikuva/ Irene Stachon

Cirka 30 procent färre studerande sökte till Helsingfors universitets internationella magisterprogram för i år jämfört med i fjol. Universitetet tror att orsaken står att finna i de terminsavgifter som införs nästa höst för studerande som kommer från länder utanför EU och EES.

Siffrorna är inte direkt jämförbara med tidigare år för universitetet har gjort en hel del ändringar i utbildningsprogrammen och minskat antalet.

Tammerfors universitet har däremot fått rekordmånga ansökningar – 66 procent fler än i fjol – till sina internationella magisterprogram. Det här antas delvis bero på ett bredare utbud i magisterprogrammen än tidigare men universitetet uppger att alla program lockade fler sökande än förr. Tammerfors universitet var det enda som hade fler sökande än förr. Universitetets chef för internationella ärenden Leena Wilkman säger att de populäraste magisterprogrammen handlar om globalisering och samhällsförändring. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning