Interrail kan bli gratis för 18-åringar

Så här såg det ut när de två interrailande ungdomar från Schweiz tog ett dopp utanför Riksdagshuset i Helsingfors 2008. Bild: HBL-arkiv/Julia Ajanko

I år kan utvalda 18-åringar i Europa få tågluffa gratis. Exakt hur det ska gå till är inte klart.

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet har enats om att avsätta 12 miljoner euro till ett försöksprojekt i årets EU-budget.

Initiativtagaren Manfred Weber, tysk kristdemokratisk EU-parlamentariker, har tidigare sagt att syftet är att de unga ska få "upptäcka Europas skönhet och mångfald under tre veckor". Han ville ge alla 18-åringar i unionen ett gratis interrail-kort, men det förslaget har mötts av protester eftersom det skulle bli väldigt dyrt att genomföra.

Det är många frågor kvar som måste lösas, bland annat hur många 18-åringar som ska omfattas, hur de ska väljas ut och vad korten ska täcka.

Tanken är att försöksprojektet även ska pågå under 2019 och 2020.

EU-parlamentet har flera gånger uppmanat EU-kommissionen att lägga fram ett lagförslag om gratis interrail-kort för 18-åringar, men hittills har inget förslag lagts fram. Kommissionen funderar nu på hur man ska gå vidare och utlovar mer detaljer senast i slutet av mars.

EU ska testa att dela ut gratis Interrail-kort till 18-åringar. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Ask/Svd/TT

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning